Op 11 oktober opent in Stedelijk Museum Breda de tentoonstelling Willem – De prijs van vrijheid. Voor het eerst worden de verhalen van Willem van Oranje in Delft én Breda in samenhang gepresenteerd, in een unieke samenwerking met Museum Prinsenhof Delft. Tijdens de verbouwing van Prinsenhof komt een groot deel van de Delftse collectie naar Breda, in een volledig nieuwe tentoonstelling die eenmalig te zien is, tot en met 6 april 2026.
Het is 10 juli 1584: het geluid van drie knallen vult het Prinsenhof in Delft. Op de trap schiet Balthasar Gerards drie kogels af op Willem van Oranje. De prins is op slag dood. Het is een schokkend moment in de Nederlandse geschiedenis; een bekend verhaal dat in Breda begon.
In Willem spoelt het museum de tijd terug: van het einde in Delft tot het begin van de Opstand tegen de Spaanse koning Filips II in 1572. Een indringende tentoonstelling die zich ontvouwt in drie krachtige scenes: moord, conflict en verzet. Over de prijs die Willem van Oranje, vaak aangeduid als de Vader des Vaderlands, betaalde voor vrijheid en hoe dat thema vandaag nog altijd actueel is.
Willem woonde als jonge prins in het Kasteel van Breda en genoot van status en rijkdom. Na de dood van zijn neef René van Chalon in 1544 stond hij aan het hoofd van de Bredase Nassaudynastie. In de strijd om vrijheid van godsdienst kwam hij tegenover de Spaanse koning Filips II te staan en moest hij Brabant ontvluchten. In Delft leidde hij de Opstand vanuit het Prinsenhof. Voor vrijheid en onafhankelijkheid zette hij alles op het spel: zijn vermogen, bezittingen en familie. Uiteindelijk betaalde hij met zijn leven.
Willem wilde volgens zijn testament in Breda begraven worden, maar door de Spaanse bezetting vond zijn graf een plek in Delft. Een afgietsel van zijn grafmonument, een topstuk in de tentoonstelling, brengt hem symbolisch alsnog naar Breda.
Willem – De prijs van vrijheid is veel meer dan een historische tentoonstelling. Samen met Amnesty International verbindt Stedelijk Museum Breda het verleden met de actualiteit. Overal in de wereld staan mensenrechten onder druk en vechten mensen voor hun vrijheid.