Museumweek 2016: de leukste musea om een bezoekje aan te brengen op een rij

16 apr 2016, 13:04 Cultuur
moti museum of the image
Maar liefst 350 musea zetten tijdens de Nationale Museumweek, die van 16 tot en met 24 april duurt, hun collecties extra in de schijnwerpers. Maar welke musea zijn écht de moeite waard om te bezoeken? Initiatiefnemer van de Museumweek Mirjam Moll geeft een aantal tips: “Maak bij Museum of The Image in Breda een virtuele reis door de culturele wereld.”
Talloze musea organiseren tijdens de Nationale Museumweek leuke activiteiten, geven extra rondleidingen en bieden kortingen aan. De 1,2 miljoen kaarthouders mogen overigens overal gratis naar binnen. Daarnaast hebben ze dit jaar extra mazzel: ze mogen in de Museumweek ter ere van het 35-jarige bestaan van de Museumkaart iemand verrassen met een museumbezoek .
Het doel van de Museumweek is om Nederlanders die niet of nauwelijks naar musea gaan, hiermee in contact te brengen. Moll: “Door een week lang aandacht te besteden aan kunst in Nederland, hopen we dat mensen meer cultuur gaan snuiven.” Maar waarom is het dan zo belangrijk dat mensen naar musea gaan? Volgens Moll verrijkt een museumbezoek het leven van mensen: “Je leert er vaak iets over het verleden en dat geeft richting aan je eigen toekomst. Dat komt omdat je geïnspireerd raakt en gaat nadenken over waar je vandaan komt en waar je naartoe wilt.”

“Ons échte goud”

Net als vorig jaar is het thema ‘Ons échte goud’. “In onze musea vind je het culturele goud van Nederland, ons échte goud. Vandaar dat we dit thema hebben gekozen”, aldus Moll. “Elk museum kiest deze week één pronkstuk uit om in de spotlights te zetten.”
Goed, we weten nu wat de Museumweek inhoudt; maar welke musea zijn echt de moeite waard om te bezoeken?

Kröller-Müller Museum in Otterlo

In het Kröller-Müller Museum , dat middenin het Nationale Park de Hoge Veluwe staat, kijk je met bijna negentig schilderijen en ruim 180 tekeningen je ogen uit. De collectie bevat topstukken van Van Gogh, Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Daarnaast is het bij mooi weer heerlijk om in de grootste beeldentuin van Europa te lopen. Het is volgens Moll een museum dat leuk is voor jong en oud: “Een dobbelspel voert kinderen vanaf vier jaar op een speelse manier door het hele museum. Ook kunnen koters een digitaal schildersspel spelen.”

Museum of the Image (MOTI) in Breda

is anders dan andere musea: het is het eerste Nederlandse museum dat zich uitsluitend richt op beeldcultuur en het inzichtelijk maken van de ontwikkeling hiervan. Tijdens het Museumweekend pakt MOTI uit met de zogenoemde MOTI V.R., een virtueel museum waarin je met een speciale 3D-bril, de Oculus Rift, een bijzondere reis maakt door de wereld van beeldcultuur.

Huygens’ Hofwijck in Voorburg

Beleef de gouden eeuw door de ogen van twee spilfiguren uit die tijd: Constantijn en Christiaan Huygens. Constantijn was dichter, diplomaat, musicus en ruim 62 jaar raadgever van de Oranjes. Zijn zoon Christiaan vond onder meer het slingeruurwerk uit en ontdekte de ringen rond Saturnus. Volgens Moll is het museum om meerdere redenen de moeite waard om te bezoeken. Zo kun je zaterdag 16 en zondag 17 april deelnemen aan een bijzondere familierondleiding door het huis en de tuin waar vader en zoon woonden. Deze hebben de vorm van een menselijk lichaam. “Daarnaast is vrij recent de tentoonstelling ‘Christiaan kijkt!’ gestart. De expositie gaat over het leven en werk van Christiaan. Ook kom je in het museum allerlei verhalen over astronaut en ambassadeur van het museum André Kuipers tegen. Erg interessant.”

Stedelijk Museum Amsterdam

Liefhebbers van moderne en hedendaagse kunst kunnen hun hart ophalen in het Stedelijk Museum Amsterdam
. Het museum heeft als pronkstuk het schilderij ‘Verdwijnend geel vlak’ van Kazimir Malevich gekozen. Het kunstwerk kan worden gezien als een gekleurd vlak dat beweegt in de ruimte waarbij de korte, rechterkant van dit vlak vervaagt en langzaam in de achtergrond lijkt op te gaan. Moll: “Het is leuk om met je vrienden of familie te praten over wat het schilderij in jouw ogen betekent. Verder is er van zondag 17 tot en met zondag 24 april een rondleiding met een gouden randje, hierbij komt Malevich ook aan bod.”

Natura Docet Wonderryck Twente in Denekamp

Niet iedereen zal erop zitten te wachten, maar bij het oudste natuurhistorische museum van Nederland kun je opgezette dieren, skeletten en fossielen bewonderen. Volgens Moll is de familietentoonstelling ‘Buitengewone Beesten, Raar maar Waar’ de moeite waard om te bezoeken. Deze expositie gaat over vreemde scheppingen van de natuur. Het museum heeft bij de tentoonstelling een toepasselijk pronkstuk gekozen: een kalf met twee koppen. Verder kunnen kinderen tijdens de hele Museumweek opgezette dieren onderzoeken, demonstreert preparateur Marline Wennink op zondag 17 april hoe je een dier prepareert en zijn er van maandag 18 tot en met zondag 24 april inlooprondleidingen.

Immens grote gouden pronkstukken

Behalve dat liefhebbers tijdens de Museumweek hun hart kunnen ophalen in musea, kunnen ze vijf immens grote gouden pronkstukken bewonderen op grote pleinen in verschillende Nederlandse steden. Moll: “Het gaat om pronkstukken uit musea waar 3D scans van zijn gemaakt. Vervolgens zijn ze uitvergroot. Door de indrukwekkende grootte van deze pronkstukken kan niemand eromheen.”
De hondekop staat sinds 15 april op het Domplein in Utrecht.
Zin gekregen om een museum te bezoeken tijdens de Nationale Museumweek? Kijk dan hier
voor alle informatie over de deelnemende musea. Bron: Nieuws.nl .