Boeren, burgers en buitenlui thema Open Monumentendag

04 sep 2017, 13:46 Cultuur
uitsnede voorkant folder breed website
Open Monumentendag Breda
De 31e editie van Open Monumentendag staat voor de deur. Op zaterdag 9 en zondag 10 september openen als vanouds enkele duizenden monumentale panden gratis de deuren voor het grote publiek. Thema dit jaar is ‘boeren, burgers en buitenlui’ met daarin aandacht voor de verbinding tussen cultuur, landschap en natuur. Breda sluit aan met een breed programma bestaande uit bekende iconen en Bredase ambachten.
Tijdens Open Monumentendag kunnen bezoekers in Breda en omstreken genieten van tal van activiteiten. Met een ambachtenmarkt, muziek, verhalenvertellers, lekker eten, exposities, demonstraties en meer. Er is van alles te beleven, te bekijken en te beluisteren. Ruim 30 monumenten openen de deuren voor het publiek.

'Mooie kansen om Breda anders te leren kennen'

Cultuurwethouder Marianne de Bie: “Bredanaars zijn trots op hun historie en monumenten en maken met Open Monumentendag graag van de gelegenheid gebruik om de verhalen hierover (opnieuw) te vertellen en met elkaar te beleven. Het programma biedt mooie kansen om jouw Breda op een eigentijdse, frisse manier op je netvlies te krijgen”.

Vertrouwde parels…

Het programma bevat vertrouwde parels uit stad en regio. Met kerken alsDe Grote Kerk, de Waalse en de Lutherse Kerk, theaters als het Chassé en het Gimbrère en musea als het Stedelijk Museum, het Begijnhof Museum en het Museum Paulus van Daesdonck. Andere klassiekers zijnKasteel Bouvigne, het symbool voor de catechisten, hetstatige stadhuis aan de Grote Markten hetstadsarchief met haar vele ondergrondse depots. In hetKoningin Wilhelmina Paviljoenis de vaste expositie over de geschiedenis van het Kasteel van Breda te bezichtigen en op hetKasteelpleinzijn er diverse optredens met muziek en dans. Op zaterdag vindt hier onder de bomen en in de Reigerstraat ook deAmbachtenmarktplaats.

… en een primeur

In het om de hoek gelegen Huis van Brecht
is er speciaal ter gelegenheid van de viering en herdenking van 350 jaar Vrede van Breda een posterexpositie te zien. Speciale aandacht gaat uit naar de Franse ambassade die tijdens de vredesonderhandelingen van 1667 tijdelijk in het Hofhuis verbleef. Ook wordt hier het originele, handgeschreven en ondertekende Vredesverdrag, welke is geratificeerd op 24 augustus 1667, voor het eerst tentoongesteld. Op zondag wordt in de Nieuwe Veste
met een muzikaal Surinaams-Antilliaans programma stilgestaan bij die andere kant van de vredesluiting: de slavernij.

Op de boerderij

Speciaal in het kader van ‘boeren, burgers en buitenlui’ zijn diverse boerderijen aangesloten. Zo is bijBoerderij Wolfslaarop beide dagen de tentoonstelling ‘zonder boer geen voer; 6.000 jaar landbouw in West-Brabant’ te zien. De boerderij geeft een inkijkje in de historische landbouw, waarbij het publiek op zondag zelf de handen uit de mouwen mag steken tijdens diverse landbouwactiviteiten. In Princenhage kan men terecht bijaardbeienboer van Haperen. Op dit stukje Rith wordt al generaties lang geboerd en getuinierd. Op zondag rijdt een speciale oldtimer bus naar onder andere dit boerenbedrijf ter viering van ‘Princenhage 75 jaar dorp in Breda’.

Rijksmonumenten

Een ritje naar Ulvenhout brengt bezoekers bij Rijksmonument ‘Boerderij de Pekhoeve’
. Hier vinden het hele weekend diverse rondleidingen en een kleine quiz-route plaats. Een bezoek kan gecombineerd worden met een stop bij het nabij gelegen Museum Paulus van Daesdonck
, gevestigd in een wederom karakteristieke boerderij uit 1903. Hier is onder meer de wisseltentoonstelling over archeologie met unieke voorwerpen uit de regio te bezichtigen.
Gelegen in het Mastbos opent op zondag een tweede Rijksmonument haar deuren: Het Nuwenhuys
. Eén van de oudste boerderijen van Breda. Op die zondag opent ook de monumentale Koepelgevangenis
haar deuren. Tussen 11.00 en 16.30 uur worden rondleidingen verzorgd. Deze reserveer je vooraf op: www.openmonumentendagbreda.nl .

Rode draad

Het produceren en verwerken van voedsel loopt als rode draad door het programma. Op zaterdag is er een speciale route‘Foods & Boots’. Centraal staat hier Breda als oude garnizoensstad en de voedselvoorziening van de militairen. Deze activiteit is het resultaat van samenwerking tussen de Stichting Cultuurbehoud Breda en studenten van De Rooi Pannen. Ook de special'Zoete zaken rond Belcrum’vertelt het verhaal van de boeren die de suikerbieten naar de suikerfabriek van CSM brachten waar ze werden verwerkt. Dit gaf een enorme bedrijvigheid in de stad, denk aan de snoepfabrikanten en de conserven- en jambedrijven.Online reserveren voor de special 'Zoete Zaken rond Belcrum' is aangeraden.

Festivalweekend

Historie krijgt verder verbinding met het heden dankzij initiatieven van stadsmakers. Diverse festivalorganisatoren, waaronder STEK en Podium Bloos, slaan het weekend van 8 tot en met 10 september de handen ineen met het gloednieuwe Live Art Festival La Breda. En onder het motto ‘un bietje zoet in Belcrum’ vinden diverse food festivals plaats, waaronder Fijnproevers & Smaakbarbaren in Electron, het oogstfeest van Belcrum Beach en STEK.

Te voet, over water, of met de bus

Open Monumentendag biedt ieder wat wils. Te voet langs de highlights, deelnemend aan rondleidingen, een georganiseerde tour met de bus, of met de boot. Alles is mogelijk. Vanuit de haven vertrekt ieder kwartier een rondvaartboot die de geschiedenis rond het ‘Turfschip van Breda’ doet herleven. De Stichting Veteraan Autobussen verzorgt twee routes vanaf het Centraal Station, naar Ulvenhout en Princenhage.Online reserveren voor de vaartocht met 't Turfschip is aangeraden.

Leuk voor de kids

Speciaal voor de jonge bezoekers en families staat er een nieuwe editie van ‘Duik in het Duister’ op de agenda. Dit jaar staat de Gouden Route van de 17 e
eeuw centraal. De weg baant zich dwars door de binnenstad, waar diverse geheimen moeten worden ontrafeld. De route vangt aan bij de voormalige rechtbank aan de Nassaustraat, die speciaal voor Duik in het Duister haar deuren opent.

Open Monumentendag

Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days waaraan 50 landen deelnemen. Het Europese thema is Discover Nature Together. Open Monumentendag wordt jaarlijks op touw gezet door het Projectbureau Open Monumentendag in samenwerking met sponsor de BankGiro Loterij. De organisatie van Bredase editie is in handen van STROOM. Meer informatie op www.openmonumentendagbreda.nl .