Succesvolle Urban Sports & Culture subsidie ook in 2024 beschikbaar

mei 13 , 20:07 Cultuur
euro geld3 715x403
Een eenvoudige en snelle subsidieregeling voor beoefenaars van urban sports en culture bleek een schot in de roos. Het budget dat hiervoor in 2023 voor het eerst beschikbaar kwam is volledig besteed.
In totaal zijn 26 aanvragen toegekend. Met als resultaat dat jongeren hebben kunnen experimenteren, hun talenten verder hebben kunnen ontwikkelen en Breda dankzij deze creatievelingen en sportievelingen een beetje mooier is gemaakt. Een reden voor de gemeente Breda om in 2024 weer met zo’n regeling te komen. Van 1 mei tot 30 november 2024 kunnen nieuwe aanvragen worden ingediend.
Wethouder Marike de Nobel (cultuur): “Deze regeling is een ontzettend mooie voorloper op het nieuwe cultuurbeleid dat in 2025 ingaat. Met zowel het nieuwe cultuurbeleid als deze regeling wil Breda jonge talenten de kans geven om zich verder te ontwikkelen. Deze eenvoudige regeling biedt hen die mogelijkheid. Het is een subsidie voor kleinschalige projecten, dicht bij de belevingswereld van jongeren en heel divers: het brengt urban sports en cultuur letterlijk bij elkaar! Verder is het een mooie aanvulling op andere bestaande vormen van kunst en cultuur.”
De regeling
In 2023 hebben we de nieuwe subsidieregeling Urban Sports & Culture ontwikkeld en opengesteld. Een laagdrempelige en efficiënte regeling: een aanvraag bestaat uit een ingevuld format (korte vragenlijst) en sluitende begroting. Op die manier krijgen ook jonge talenten met prille maar goede ideeën een kans om aanspraak te maken op ondersteuning. In 2024 krijgt deze regeling een vervolg. Er is in totaal 66.885 euro beschikbaar. Per aanvraag gaat het om maximaal 2.500 euro. Dit jaar is het ook mogelijk om als duo aan te vragen voor een gezamenlijk project waarin sport en cultuur gecombineerd worden, waarbij het maximale subsidiebedrag 5.000 euro is. Anders dan de bestaande Makersregeling is deze subsidie bedoeld voor projecten die deelnemers en/of publiek betrekken.
Mooi voorbeeld
Een van de mooie initiatieven die met subsidie van 2023 georganiseerd wordt, is het dansfestival Match My Skill. Een evenement op zondag 28 april 2024 voor jong en oud om zich te laten inspireren door verschillende dans disciplines, workshops en dans demo’s door verschillende dansscholen in Breda en omstreken. Naast toffe optredens vindt er ook een ‘1 vs 1 all style battle’ plaats en side activiteiten voor diegene die gewoon van de dag willen genieten. Het event dat bij Pier15 plaatsvindt, wordt een plek waar de Bredase danscultuur tot leven komt.
Urban Sports & Culture
Urban Sports & Culture is een verzamelnaam van creatieve, visuele en fysieke uitingsvormen die zich kenmerken door een vrij en expressief karakter en do-it-yourself mentaliteit. Denk aan hiphop, skateboarden, breakdance, graffiti en freerunnen. Met name jonge inwoners zien het als een mooie manier om zich te ontwikkelen op het gebied van cultuur en sport en om leeftijdsgenoten te ontmoeten.