Vrijwilliger bij tofste festival van Breda?

25 mrt 2015, 11:24 Cultuur
vrijwilligers e1427281617951
Asja Vossen
Daar waar veel gratis festivals ten onder gaan aan hun eigen succes en niet langer gratis zijn (denk aan Mundial in Tilburg of Parkfeesten in Oosterhout), lukt het Breda Barst al bijna twintig jaar: twee dagen lang gratis muziek, theater en kleinkunst. En jij kunt daar deel van uitmaken.
Wat ooit in 1995 begon als muziekfestival op de voormalige Chassé-kazerne is inmiddels uitgegroeid tot een tweedaags festival in Park Valkenberg. Het programma is sindsdien uitgebreid met theater, een gezellige markt en veel lekker eten.
therapy
Therapy? sloot op zondag het festival af. (Foto: Asja Vossen)

Topbands

Vorig jaar beleefde het festival een topeditie. In al die jaren was er nog nooit zoveel publiek naar het park afgezakt als toen. Daar speelde het weer een grote rol bij, maar ook het programma. Niemand minder dan Dotan sloot op zaterdag de avond af. Op zondag was die eer voorbehouden aan de Noord-Ierse band Therapy?.
Wat is het geheim van het succes? Waarom lukt het Breda Barst wel en al die andere festivals niet of minder? Volgens de organisatie zelf zit hun kracht in de inzet van vrijwilligers. Een volledig gratis festival lukt alleen ‘omdat onze organisatie helemaal uit vrijwilligers bestaat. Van barman tot festivalcoördinator en van stagehand tot voorzitter’, zo staat te lezen op hun site. ‘Met zo’n 250 Barst-ers, een hoop lol en hard werken, zorgen wij er samen voor dat iedereen het naar zijn zin heeft’. En dat dat zo is, kan ik bevestigen.
opbouw3 e1427276737726
Na een dag was er al veel werk verricht. (Foto: Asja Vossen)

Vrijwilliger

Vorig jaar maakte ik voor het eerst kennis als vrijwilliger met Breda Barst. Na een geslaagde pre-party waarin taken werden uitgelegd en mensen elkaar konden leren kennen, begon ik op donderdag met het opbouwen van het terrein. Ik zou tot vijf uur ’s avonds blijven, maar ik stond er om negen uur nog. Waarom? Omdat het super gezellig was. Tijdens het festival had ik twee shiften. Zaterdag overdag bij de bonnenverkoop en zondag overdag achter de hoofdbar. Zondagavond stond ik er nog. De sfeer was top, ik had het onwijs naar mijn zin, dus ik bleef. Het was hard werken, maar tussen de bomen door kon ik van achter de bar vol genieten van alle optredens met als top-of-the-bill Therapy?. Klinkt aanlokkelijk toch?

Geef je op!

Daarom zeg ik: Doen! Je krijgt er zoveel voor terug. Niet alleen topmuziek tijdens het werk, maar je krijgt ook de kans om achter de schermen van een festival te kijken, bands te ontmoeten en nieuwe mensen te leren kennen. Gemotiveerde mensen die allemaal hetzelfde doel hebben: een fantastisch, vet feest.
Breda Barst kan niet zonder vrijwilligers en doet daarom een beroep op jou. Dus lijkt het je leuk om mee te helpen opbouwen en afbreken, achter de bar te staan, bonnen te verkopen, te werken als stagehand, artiesten te begeleiden, festivalondersteuning te bieden of het festival te promoten, geef je dan nu op. Ervaring is niet nodig. Wel heel veel goede zin en de bereidheid om hard te werken. Je doet er veel werkervaring mee op. Ook kun je bij Breda Barst terecht voor een maatschappelijke stage.
Meer informatie over het festival, dat plaatsvindt op 19/20 september 2015, en hoe jij je kunt aanmelden, vind je op de website van Breda Barst .