Het ons kent ons gevoel bij De Friettent in Princenhage

Foto: Carlo van Remortel

Begin dit jaar ben ik verhuisd naar Princenhage, een omgeving die mijn bourgondisch hart doet kloppen. De rust, speciaalzaken en de typische bourgondische sfeer rond de Haagse Markt. Ik hou ervan en het doet me met enige melancholie denken aan een dorpje, zoals je ze enkel in de Belgische Ardennen aantreft.

In mijn pittoreske nieuwe thuishaven wordt er ouderwetse verse friet met, uiteraard, Belgische mayo geserveerd in de nieuw geopende friettent, wat mijn gastronomisch plaatje compleet maakt. Je kunt hier bij Bakker Pol terecht voor heerlijk geurend vers brood, een ijsje en al zeg ik het zelf by far the best ijskoffie van Breda, wat Pol een typisch Princenhaags begrip maakt, net als Don Qui-Joh en de Aogse markt.

Uitbater en eigenaar Ben Sprenkels heeft samen met zijn compagnon Will Hense, daarnaast met zijn nieuwe zaak een derde succesvol hoofdstuk van zijn, nu wel te noemen, ondernemersimperium opgestart. Maandenlang is er met bloed, zweet en tranen gewerkt om het voormalig pand van slagerij Speek om te ‘frituren’ tot de unieke Friettent. En mijn oordeel? Missie geslaagd! In de eerste weken vormden zich dikke rijen nieuwsgierige en reeds tevreden klanten voor de deur, die in een geur van hongerig makende verse friet geduldig op hun frietje met stonden te wachten. Wachtend en kletsend voor de zaak worden we om de haverklap onderbroken door zwaaiende en voor het merendeel goedlachse buurtbewoners. Het ons kent ons gevoel is hier nog ouderwets aanwezig, daar waar in andere delen van Breda de mensen steeds meer langs elkaar heen lijken te leven, en dit ouderwets goede gevoel wordt mede door de ondernemers in Princenhage in stand gehouden.

Mensen weten hier nog alles van elkaar, behalve hun pincode, en dat is de bewezen succesformule van deze hechte gemeenschap. Het stukje interesse, klantvriendelijkheid en toch die oh zo gezellige Brabantse Bourgondische levensstijl die in de verschillende zaken tot uiting komt, want ook al hebben Don Qui-Joh, de Aogse markt en de Friettent dezelfde uitbater, ze hebben allen toch hun eigen Brabantse identiteit, de basis van de saamhorigheid van deze gemeenschap.

Hoewel De Friettent nog maar recent haar deuren heeft geopend, smaakt dit succes naar meer. Op de vraag wat voor ideeën de eigenaar nog meer in zijn succesvolle pijpleiding heeft zitten, krijgen wij het geheimzinnige maar naar meer smakende antwoord: “daar kan ik nog niets over zeggen, maar we denken altijd na over nieuwe ideeën en een extra onderneming is iets waar we zeker over na denken.” Een antwoord met een geur net zo heerlijk als de versgebakken friet van ons nieuwste pareltje in Princenhage.

Door: Carlo van Remortel

Meer over De Friettent

  • Adres: Haagse Markt 16A (Breda)
  • Vanaf 1 augustus 2018 officieel open
  • Geopend dinsdag tot en met zondag van 11.30 tot 21.00 uur

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden