Mijn collega’s van breda.nieuws.nl waren eind 2017 te gast bij Eethuys 1535. Sinds januari dit jaar heeft chef-kok Joost den Hartogh de scepter officieel overgenomen van de familie Vink. En daarmee wordt, weliswaar van lieverlee, de nieuwe naam Eethuys Breda doorgevoerd. Het concept van Eethuys 1535 koesterde Joost, maar zijn fusion toevoeging tussen de Asian en nu ook Peruaanse keuken, maakt ons heel blij. Eethuys Breda heeft een uniek concept voor Breda te pakken. Laten we gaan proeven wat dat unieke inhoudt…
High-class, luxueuze sfeer en interieur…
We stappen binnen en we zien meteen dat Eethuys Breda flink vol zit op deze donderdagavond. Toch hangt er een serene, beetje mystieke sfeer zelfs. Het interieur en de relaxte loungemuziek heeft een rustgevende uitwerking. Er is hier geen hyperactieve styliste aan de gang geweest. Het interieur is sober zwart, de stoelen zijn bekleed met fluweel in een diepe wijnrode kleur. En wat opvalt is goud! Gouden brocante lijsten steken af op de zwarte muren. Een gouden beeld van een olifant op de zwarte bar en een gouden spiegel die perfect speelt met de diepte van deze zaak. I love it! Het oogt zeer high-class en luxueus.
We worden vriendelijk welkom geheten en onze jas wordt meteen aangenomen. We mogen plaatsnemen achter in de zaak, tegenover de open keuken! Dat is zo’n beetje in de golden cirkel lijkt me! Chef-kok Joost knikt dat hij ons heeft gezien, maar hij heeft duidelijk nog even zijn handen vol.
Het aperitief wordt geserveerd. Dat is een Chicha Morada, een fruitige punch op basis van paarse mais. Nooit gedacht dat mais gebruikt zou, en kon worden gebruikt om er een zoet drankje van te maken! Maar research wijst zelfs uit dat het één van de krachtigste antioxidanten zou bevatten. De paarse mais zou namelijk goed zijn voor het verlagen van de bloeddruk. Hoewel mooi meegenomen dat toch terzijde, het smaakt gewoon geweldig en verrassend. Daarbij is het heel leuk om meteen kennis te maken met de toevoeging van Joost aan dit restaurant, de Peruaanse keuken.
Vele invloeden van de Peruaanse keuken…
Op het moment dat de eerste gang ter tafel komt, stapt Joost uit zijn keuken en legt ons uit hoe hij komt aan de Peruaanse keuken. Eigenlijk vrij simpel, hij is namelijk getrouwd met een Peruaanse en de Peruanen zijn, overigens terecht, trots op hun keuken. Het bevat veel verschillende invloeden. Peru ligt aan zee maar beslaat ook een woestijngebied en Amazonegebied. Ook zijn er van vroeger uit vele Japanners, Chinezen en slaven die zich vestigden in Peru. Al die verschillende invloeden maar ook die van de inheemse bevolking vindt je ook terug in de uiterst diverse keuken van Peru. En daarom mixt hij ook geweldig goed met het al bekende Asian shared dining concept van Eethuys (1535) Breda.
We proeven van de nieuwe kaart…
We proeven van de nieuwe kaart: Verse springroll met eend en hoisin dip, tonijn tataki met wakame en wasabi mayonaise met on top een rijstvelletje waar een soort van kletskopje van gemaakt is. Dan de Peruaanse gerechtjes, Causa met een Rode bieten salsa en de Peruaanse klassieker Ceviche van Zeebaars. Alles ziet er werkelijk prachtig uit. De kleuren knallen gewoon van de zwarte bordjes af! Het is duidelijk dat de gebruikte producten kakelvers zijn. Ook dus weer een mooie bijkomstigheid van het relatief sobere interieur, is dat alle aandacht gericht is op de gerechten, en die zien er fabuleus uit. De springrol met hoisin dip smaakt top. De tonijn tataki (tataki is rauwe tonijn die heel kort rondom geroosterd is, vervolgens licht gemarineerd en in plakjes gesneden) combineert natuurlijk altijd goed met de wakame en de wasabi, dit is een driehoeksverhouding waar je nooit aan moet zitten, ze lijken gemaakt voor elkaar. De Peruaanse gerechtjes zijn echt nieuw voor ons, maar de Causa wat een traditioneel Peruaans aardappeltaartje betreft, is heerlijk. Causa kun je met allerlei toppings maken maar de gekozen topping van rode biet is heerlijk fris en een lust voor het oog. De Ceviche (een rauwe visschotel, gemarineerd met limoensap) is klassiek afgewerkt met rode ui en chilipepers en daarbij cancha (gepofte mais, overigens andere mais dan we in Nederland kennen) voor de bite. Ik zou hier heeeeeeel veel van kunnen zeggen. Maar alles wat ik zou zeggen, schiet te kort. De gerechtjes zijn magnifiek, de smaken verbluffend! Do I need to say more? O ja, we drinken hierbij een Pinot Grigio van Modello Masi uit 2018. Deze wijn, met zijn frisse smaken van fruit, toontje van amandel en lange droge afdronk, past natuurlijk perfect bij al deze gerechten.
Een regelrechte tekortkoming als je de Peruaanse keuken hebt gemist…
Joost heeft gewoon gelijk, het is werkelijk waar een regelrechte tekortkoming als je nog nooit hebt geproefd van de Peruaanse keuken. We kijken uit naar de volgende gang, alhoewel de vier gerechtjes best al vullend is. Dat is het mooie van shared dining, in dit geval hebben wij ons laten verrassen door de chef maar je kunt lekker kiezen voor de mooie gerechtjes die jou aanspreken. Doordat de gerechtjes niet meteen een main course ormaat hebben durf je misschien ook eens iets (Peruaans) te bestellen van de kaart wat je niet kent. Dat is toch echt wel een aanrader.
Overdonderend lekker en uitermate gezond…
De volgende gang bestaat uit: een vegetarische nasi, vegetarische Carapulcra wat een stoofpotje is van gevriesdroogde aardappeltjes die je laat wellen in water en combineert met diverse groenten. Dan gebakken roodbaars met Chorillanasaus, een saus op basis van Peruaanse pepers met als groentjes minimais en gegrilde groene asperges. De gekozen wijn hierbij: Is een Zuid-Afrikaanse Buitenverwachting van Meifort 2016. Met zijn volle smaak van pruimen en kersen en tonen van hout begeleidt hij stoer het aardappelstoofpotje, de nasi, en ook de Roodbaars zwemt doordat hij gedragen wordt door de Peruaanse pepertjes-saus prima in dit rood. Bon apetit.
Wat zeker opvallend is, is dat de gerechten puur zijn, het is ook weer helder dat pakjes en zakjes hier bij Eethuys Breda uit den boze zijn en vanzelf sprekend niet terug te vinden zijn in de keuken. En daarmee ook niet in de gerechten. We zijn er over eens dat we het ontzettend leuk vinden dat we overdonderend lekker en zelfs uitermate gezond zitten te eten.
Hiermee komt de wereldreis ten einde, behalve nog het toetje. We maken onderwijl een gezellig praatje met Joost, en dan komt de ananas trifle ter tafel. Ook weer Peruaans zeker? Joost knikt trots. Geklopte room met daarop een gel van Chicha Morada (hee, dat kennen we uit het aperitief, de paarse mais). Crumble, stukjes ananas en kruimels van merengue. Hierbij een bolletje Passievruchtenijs. Een heerlijke frisse afsluiter van deze fusion Latijns-Amerikaanse avond.
Eethuys Breda is volwassen en kan zeker haar schepper Eethuys 1535 loslaten. Ze heeft ons laten zien dat ze niet alleen gegroeid is maar zichzelf inmiddels echt heeft overtroffen. Wij hangen Eethuys Breda met diep respect een dikke gouden medaille om haar nek. Eethuys Breda is zeer geschikt voor een intiem diner maar ook om uw zakelijke relaties te verrassen.