WijnSpijs Wandeling Breda, ’n evenement dat je niet mag missen

Op sommige dagen gaat alles goed, zit alles mee. Afgelopen zondag 19 januari was zo’n dag. Het was de eerste WijnSpijs Wandeling van Breda in 2020. Een heerlijke, frisse dag met een kraakheldere, stralend blauwe lucht. Gewoonweg de pérfecte dag om van restaurant naar restaurant te kuieren. En wat zijn we in de watten gelegd bij een zestal, kwalitatieve hoogstandjes die Breda rijk is.

Er zijn verschillende routes en je kiest voor je start een route. Op deze wijze is het niet leeg bij het ene restaurant en staat er geen rij bij het andere. Onze route voor vandaag start om 12.00 u stipt bij:

“Grand Café Restaurant de Veestallen.”

Het is klokslag 12.00 u. en al meteen gezellig druk. Er heerst hier duidelijk een vrolijke sfeer. Iedereen heeft er zin in, en ook bij het team van De veestallen is het duidelijk te merken dat ze van plan zijn hun gasten in de watten te leggen. De Tiberius van Les Vignerons de Sommierois is voor ons de perfecte start en begeleidt het gerecht van de Veestallen perfect. Dat gerecht bestaat uit zalm met Nori. De zalm is licht gerookt en gepekeld. Daarop zwart perkamentbrood, dat noemt men zo omdat perkament natuurlijk flinterdun is. We zien Tobiko, wat eitjes van de vliegvis zijn, en Taicon, wat een Japanse radijssoort is. Het gerecht wordt met een frisse wasabi-yoghurt , sojaboontjes met volle groene kleur en radijs afgewerkt tot een ware kleur- en smaakexplosie. We kennen Grand Café Restaurant De Veestallen al een beetje en we concluderen dat ze zichzelf tot in perfectie heeft voorbereid. Typisch de Veestallen maar toch absoluut een compliment waard!

Ondanks dat we hier heerlijk zitten móeten we toch echt door, want we hebben nóg 5 locaties op onze route tot 17.00 u.. We lopen naar buiten, de stralende (bijna) vrieskou tegemoet. De zon doet echt haar best. En wij ook, even later arriveren we bij:

“De Botanist”

De Botanist kennen we ook al, maar wat we op dit moment nog niet konden vermoeden, is dat we achteraf zeer, zeer aangenaam verrast zouden zijn door haar wijnspijs-combinatie. De wijn, een 100% Chardonnay uit Chili genaamd; Petirrojo Reserva van wijnmaker Osvaldo Bisquertt en zijn zonen. De naam Petirrojo is afgeleid van het vogeltje dat vaak te vinden is in de wijngaarden van Bisquertt. Het ruimt de parasieten in de wijnranken op. In Nederland kennen wij het vogeltje onder de naam Roodborstje. Deze volle en fruitige Chardonnay draagt het gerecht wat bestaat uit; vierentwintig uur langzaam gegaard buikspek, met een licht gegrilde coquille. Dit op een crème van knolselderij en afgewerkt met witlof, tijm, bieslook, komkommer en krokant gepofte quinoa. Tadaa, na de sublieme start van De Veestallen, tovert De Botanist een grandioze voortzetting op tafel. Het zou zo maar in prima overleg op elkaar afgestemd kunnen zijn. Vinden wij althans. Blij met onze route.

Langzaamaan wordt het weer drukker met onze collega-foodies van vandaag en besluiten we onze route te vervolgen. De route is dit keer een stukje korter dan net want we mogen nu aanschuiven bij:

“Barlucca”

En dat is voor ons nieuw. Barlucca is een samentrekking van de woorden “Wijnbar” en het mooie Italiaanse plaatsje “Lucca”. Een stoer en industrieel interieur flirt met Italiaanse romantiek, en heeft een zeer ruime keuze aan hoe kan het ook anders, Italiaanse wijnen. De stoere, vlotte dame komt bij ons aan tafel met een rode Italiaan met oorsprong uit Veneto, de Tri colore. Deze wijn bestaat uit de Merlot druif en de Corvina. Hierdoor zien we een volle rode wijn, mooi in balans, iets zachter in de tannine wat er voor zorgt dat deze stoer gekozen wijn het gerecht mooi draagt. Want dat gerecht bestaat uit; Gestoofde kalfsnek met een sausje van  gebrande paprika. Een gebrande bosui en Salsa Verde, een baby maïsje, gerookte ribeye (ook van kalf), en een crème van zoete aardappel. Moet ik het nog zeggen? Wat lopen we vandaag toch heerlijk in de pas met de wijnen! Dit kan toch bijna niet goed blijven gaan met nog drie restaurants in het vooruitzicht, zou je denken. Vooralsnog zitten we GIGANTISCH te genieten bij Barlucca. We wisten in dit geval vooraf niet hoe we Barlucca mochten inschalen maar zoals gezegd past haar wijn en zeker ook haar spijs grandioos in het rijtje. Kalfsnek subliem bereid.

Best raar natuurlijk dit hele WijnSpijs verhaal want we vragen ons af of de rest van de routes dan ook zo met elkaar in de pas lopen. Normaliter lopen bij een zes gangen diner de wijnen qua kleur veelal op maar er moet dadelijk een restaurant zijn want ons terug op de plaats zet. Voor wie is deze ingewikkelde taak weggelegd? Wij zijn benieuwd en vervolgen ons pad naar het vierde restaurant op de route, te weten:

“Gaudim”

We duiken van de Italiaanse wereld naar de Spaans Catalaanse. We stappen af van een gerechtje naar gezellig tafelen. Een leuke twist, en het is bij Gaudim gezellig merken we wanneer we binnenstappen. Alles loopt op rolletjes en we hebben een super vriendelijke dame aan onze tafel die de wijn voorstelt: Dat is vanzelfsprekend een wijn uit het Spaanse Catalonië. De Celistia, van wijnhuis Costers del sío, deze wijn bevat 70% Tempranillo en 30% Syrah. Ook een prima wijn omdat hij de frissere tonen van rood fruit na vijf maanden rijping op eiken nog niet kwijt is, maar al wel een beetje neigt naar wat kruiderig en houterig. Dit past volgens de dame in kwestie prima bij wat er ter tafel zal komen. En dat is; gestoofd kalfsvlees met paddenstoelen, tortilla met aardappel en gefrituurde groene pepertjes. Ja hoor, ook bij Gaudim is de wijn/spijs combinatie inderdaad zorgvuldig op elkaar afgestemd. Het Spaanse delen en bij elkaar opscheppen is een hele leuke afwisseling. En ook het uitgebreide smakenpalet van de Catalaanse keuken kan ons weer bekoren.

Rest ons de vraag met nog twee restaurants te gaan; wie gaat ons terug op onze plek zetten. Na de volle smaken van Gaudim en met Bar Bistro Bleue en als laatste Wijnbar Pinot in het vooruitzicht vermoeden we dat deze complexe  taak voor Bleue is weggelegd…

“Bleue Bar Bistro”

Maar als we aan iemand die moeilijke taak met een gerust hart kunnen toevertrouwen dan is het toch wel aan lieve Fleur en haar chef Robert Oomen van Bleue Bar Bistro. Ja hoor, zij kunnen het aan. Want hoewel we een stap terug maken qua wijn in kleur, mag deze er zeker, zeker zijn en is hij voortreffelijk gekozen bij het gerecht wat Bleue serveert. Het mag qua smaken dan lief gezegd een verrassing zijn na de Tempranillo, het kalf en de champignons. De verfijning qua smaken en de precisie waarmee het lieflijke, schitterende en echt zo eigen gerecht van Bleue geserveerd wordt maakt meer dan duidelijk dat het stapje terug, natuurlijk geen stapje terug is. We worden namelijk tot op het bot verwend met een  verrassende (voor een Franse Bistro zeker) Italiaanse en specifiek Umbrische wijn van wijnmakerij Santa Cristina wat in de contreien  garant staat voor kwaliteit en waarde. Bleue presenteert de Campogrande Orvieto Classico uit 2018, De neus toont zowel bloemige als fruitige tonen, met name ananas en banaan. Terwijl de smaak, medium-bodied is, met een fruitige en ronde, delicate afdronk. En dus perfect passend bij de Rilette van Kabeljauw, crème van Kweepeer, haringkuit en aan de zijkant een crème van aardpeer en een friszoete vinaigrette. Wat doen ze dat toch weer goed he…

Nu Bleue de moeilijke opdracht glasrijk heeft doorstaan is het aan Wijnbar Pinot om de finishing touch te arrangeren wat voor ons het finale klapstuk moet gaan zijn. Het is voor ons de Markt schuin oversteken en we wandelen binnen bij ons laatste adresje voor vandaag:

“Wijnbar Pinot”

Ik kan meteen wel toegeven Pinot heeft uitgepakt met haar wijn! Zo had ik hem niet verwacht. Ze wordt namelijk ingeschonken vanuit een drie liter fles en het betreft een Portugese Insólito Reserva. Heerlijke een jaar lang op eiken laten rijpen en vervolgens nog een jaar lang op de fles laten liggen. Al met al verstrijkt er best een tijdje voor deze wijn op de markt komt. We proeven een zachte, doch sappige wijn. Heerlijk passend bij het gerecht wat wijnbar Pinot ons serveert, namelijk, zacht gegaarde en mooi gelakte nek van het Livar, het Limburgse kloostervarken. Dit wordt geserveerd met bospeentjes, en Serranoham. Wat een magnifiek sluitstuk van een geweldige zondagmiddag. Ook bij Wijnbar Pinot is de sfeer intens gezellig. Het is zo leuk om te zien dat een ieder vandaag zo ontzettend zit te genieten van de geserveerde wijnen en spijzen.

Conclusie:

Zo zou je altijd wel uiteten willen gaan en voor de prijs hoef je het niet te laten. Een voortreffelijk zes gangen diner met bijpassend wijn-arrangement á € 64,00 p.p. De super geweldige ambiance die deze restaurants op de deze stralende zondag hebben weten neer te zetten verdiend volledig alle respect.

  • Dit is by far (!!!) onze meest ultieme eetervaring ever.
  • Dankzij deze restaurants, dankzij het team van WijnSpijs met haar toffe concept, en dankzij de weergoden die ons deze zondag wel heel erg goed gezind waren.
  • Aan elke Bourgondiër binnen of buiten Breda die twijfelt, DOEN!!!
  • De WijnSpijs wandeling is een regelrechte aanrader.

Klik hier om te kijken wanneer de volgende wandelingen plaatsvinden in Breda! <<

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen