Trattoria Perron, part II… (foodblog)

Omdat de vorige foodblog over Trattoria Perron zoveel enthousiaste reacties opriep, gaan we nog eens op herhaling, maar dit keer zijn we ook uitgenodigd om de nieuwe najaars/winterkaart uit te proberen. Winters Italiaans… hoe gieten ze dat in het vat? We gaan het meemaken….

Saluti…

In tegenstelling tot ons vorige bezoek waarbij we heerlijk in de warme avondzon buiten op het terras vertoefden, weten we nu niet hoe snel we naar binnen moeten glippen. Het is regenachtig, winderig en de eerste goudgele herfstblaadjes dwarrelen door de lucht. De gastvrije heren van Trattoria Perron heten ons meteen van harte welkom, en we mogen zelf een plaatsje uitkiezen. Terwijl we ons installeren bij het raam, komt Martijn aangelopen met een aperitivo, en wat voor één! Een cocktail met Hotel Starlino rosé en prosecco. De Vermouth van Hotel Starlino is de ontdekking van afgelopen zomer. Vermouth heeft zijn stoffige imago van zich afgeschud en is daarmee echt helemaal terug van weggeweest. Dat resulteert in een aantal prachtig varianten van Hotel Starlino, die overigens ook werk heeft gemaakt van het uiterlijk van de fles, die je toch door haar vintage uitstraling doet mijmeren naar de tijd van weleer. Zoals gezegd, schenkt Martijn de rosé variant gecombineerd met prosecco. Lekker verfrissend, licht zoet, en een lust voor het oog, Saluti!

Wildseizoen hand in hand met verse pasta en seizoensgebonden groenten…

Ook Gunther heet ons van harte welkom en hij legt ons meteen uit wat de nieuwe kaart van Trattoria Perron inhoudt. Zo staat er vandaag op het dagmenu; verse pasta met canard, en is men van plan om, zeker met het wildseizoen voor de deur, uit te gaan pakken met verse pasta’s met bijvoorbeeld konijn. Ook wordt er geëxperimenteerd met expliciete seizoensgebonden groenten. Wij vinden het geweldig. Absoluut weer de bevestiging dat we niet zo maar bij een standaard Italiaanse eetgelegenheid zijn aangeschoven met altijd dezelfde pasta carbonara. Er wordt bij Trattoria Perron duidelijk continu gewerkt en gedacht over nieuwe gerechten en combinaties, wij houden er van! En hoewel we beseffen dat een nieuwe kaart (waarop overigens ook nog vertrouwde gerechten staan) een hele onderneming en investering is, maakt het je bezoek natuurlijk wel spannender dan wanneer je de volledige kaart reeds kent.

 

Antipasto Misto op de eigen Perron plank…

Bij de Hotel Starlino zet Gunther ons de Antipasto Misto voor. De eigen Perron plank vol met heerlijke Italiaanse voorgerechtjes, waaronder een bruchette met een crème van geitenkaas en verse vijgen, bruchette Caprese, met buffelmozzarella, gekonfijte tomaatjes en gefrituurde basilicum. Verder salami, coppa di Parma, heerlijke olijven en kazen zoals de Taleggio kaas. Dat is een heerlijke zachte, lichtzoete, Italiaanse kaas. Wat een schitterende en kleurrijke plank. De versheid van de producten spat er weer vanaf, en de diversiteit aan smaken is magnifico. We proosten met onze cocktail van Hotel Starlino rosé en genieten van al dit lekkers.

Merchandise…

Het valt ons op dat de hoodies die Martijn en Gunther dragen met het logo van Trattoria Perron, ook aan de muur hangen, te koop. Maar Trattoria Perron heeft heel veel producten met eigen label. Zo ook de prachtige houten serveerplanken, eigen olijfolie, cannoli giftbox, een giftcard en nu dus ook hoodies en polo’s! Jaja, de merchandise loopt ook op rolletjes. Ze gniffelen er zelf een beetje om maar deze heren zijn zoals eerder gezegd, zeer innovatief.

Gerecht en wijn laten het beste in elkaar naar boven komen…

Genoeg afgedwaald weer. Martijn schenkt ons alvast de volgende wijn in, en dat is deze keer wederom een wijn van het wijnhuis Frescobaldi, maar nu betreft het de Castello di Pomino. De wijn is gemaakt van Chardonnay en Pinot Blanc en is afkomstig van een van de beste wijngaarden op 700 meter hoogte in de Toscane. De smaak is zacht fruitig, we proeven perzik en peer en wat zoetige kruiden. Heerlijke en verrassende wijn. Ze wordt geserveerd bij een stevige tegenhanger qua gerecht, namelijk, macaroni, verse makreel en de vergeten groente postelein daarbij een sausje van tomaten, olijfjes en kappertjes. Nu bestaat het spreekwoord; “een vis wil zwemmen”, maar wij worden écht in de watten gelegd met deze combinatie van makreel en de Castello di Pomino. Het gerecht en de wijn zijn elkaars gelijken, en laten het beste in elkaar naar boven komen. Ook het gebruik van de vergeten groente postelein is erg leuk. En je vraagt je af, waarom deze ooit is vergeten… De olijven tomaat en kappertjes geven weer dat extra bijzondere Italiaanse tintje. Een prachtig gerecht om te zien, en te eten.

Wist u overigens dat een uitgebreide selectie van de gerechten ook af te halen, en zelfs te bezorgen is? Dus heeft u thuis een borrel gepland, dan is zeker de Antipasto Misto aan te raden, maar ook van de cannoli of diverse anderen gerechten kunt u heerlijk thuis genieten.

 

Mama Mia…

Ondertussen is onze tafel weer afgeruimd en wordt de volgende wijn alweer ingeschonken. Ik nip even van mijn watertje tussendoor en luister wat Gunther ons over deze rode wijn weet te vertellen. De Luisa Cabernet Franc komt hoewel de naam anders doet vermoeden uit Italië, maar de druif Cabernet vindt vanzelfsprekend zijn oorsprong in de Loire streek in Frankrijk. Toch kan hij prima aarden in ondergrond van kiezels en klei op de wijngaard van Tenuta Luisa. De druiven worden er nog handmatig binnengehaald. Bij het inschenken zien we meteen de prachtige donkere kleur, de geur is die van frambozen en bramen, maar zeker ook kruidig. Een heerlijke krachtige wijn met toch ook een zachte afdronk. We genieten weer. Wat we op dat moment nog niet wisten is dat deze wijn de voorbode was voor het TOP gerecht van de avond. Hét gerecht waarvan we vinden dat een ieder die binnenkort bij Trattoria Perron gaat dineren, gewoonweg moet proberen, en dat rijmt! Want de gesneden Ossenhaas komt ter tafel, samen met diverse bospaddenstoelen zoals cantharellen en een overheerlijke truffeljus. On top gefrituurde zoete aardappelchips, Mama Mia….  De ossenhaas is zo super zacht en mals, en de combinatie met het aardse van de paddenstoelen en truffel is hemels. De wijn past uitstekend, perfect gekozen!

Wat een heerlijke sfeer rust er in de trattoria. Op de achtergrond horen we Italiaanse ballads. Deze geweldige avond nadert zachtjes aan zijn einde. Maar alvorens het einde in zicht is, delen ik en mijn tafelgenoot nog een dessert. En ook dit toetje is weer vergezeld door een passende Il Santo wijn.

Het dessert is een pannacotta, met zoete amarena kersen en cantuccinni! Een heerlijk zoet smulgerechtjes als geweldige afsluiter van een grandioze avond.

 

Beste limoncello van de wereld, koop je bij Trattoria Perron…

Nou ja afsluiter…. Even later komt Martijn toch nog snel aangelopen met een lekker kopje koffie en die heerlijke limoncello van Koreman. Jaaaah, die moeten we toch echt nog even proeven, want hij komt tenslotte uit Breda. En is uitgeroepen tot de !!!! Beste limoncello van de wereld! O ja, en ook te koop bij Trattoria Perron.

 

Je kunt je voorstellen dat we een beetje slingerend, maar zeker voldaan afscheid hebben genomen van onze gastheren, en van Trattoria Perron.

Met de nieuwe herfst/winter kaart heeft Trattoria Perron zich overtroffen.  Maar ook met de hele ambiance, en gastvrijheid heeft deze Italiaanse eetgelegenheid reeds menig hart verovert.

Contactgegevens

Trattoria Perron vindt je op de hoek van de Willemstraat tegenover het station

Geopend: Alle dagen van de week van 10.00 u. t/m 21.00 u.

www.trattoriaperron.nl | Tel:076-532 7575 | Willemstraat 29 Breda

Let op: Je kunt ook afhalen bij Trattoria Perron of laten bezorgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen