Misschien is het wel het meest mooie en idyllische plekje in de binnenstad van Breda, t Sas.
Wanneer je dit combineert met de kwaliteiten van Dorus Clement en Patty Nagtzaam, treedt je binnen in de wereld van het gastronomische Restaurant Chocolat. Maaaar Restaurant Chocolat heeft er een zusje (en daarmee buurmeisje) bij!
En ze noemen haar; Madam Sas!
Wij zijn welkom om haar creativiteit te ontdekken...
Dat voorspelt veel goeds…
Het is vandaag een heerlijke zomerdag, en wanneer we ’t Sas in wandelen zien we meteen de grote, stylisch, doch gezellige, donkerblauw met wit gestreepte parasols, waar zomaar de Grote Kerk van “ons Breda,” tussendoor piept. Het terras is gezellig gevuld. Veel mensen weten Madam Sas nu al prima te vinden, enerzijds bijzonder, omdat ze toch nog maar net geopend is, anderzijds heeft ze vermoedelijk veel aanloop van vaste gasten die bekend zijn met de kwaliteiten van haar grote zus restaurant Chocolat. Anyway, dat voorspelt allemaal heel veel goeds.
Loesje, de zus van Dorus en tevens sommelier bij restaurant Chocolat komt ons stralend tegemoet. Ze is op de hoogte van onze komst en we mogen zelf een fijn plaatsje uitkiezen. We kiezen voor een plaatsje wat een mooi overzicht geeft over het hele pleintje.
Even later komt Loesje aangelopen met twee prachtige cocktails. Ze legt uit;
“Het lijkt op een Gin-Tonic maar het is …….. een botanische rum-tonic, te weten de Spirit Union! Deze rum is afkomstig van een jonge Bredase ondernemer die hem uiteindelijk in Amsterdam heeft gebrouwen.”
Het betreft een frisse Swazi rum, welke is gedistilleerd met de schil van geurige, roze grapfruit. Om een perfecte balans te vinden tussen zoet, zuur en bitter, is de rum geinfuseerd met bloedsinaasappel. De bloemige toon is afkomstig van vapour infused rozen. In combinatie met de Raspberry & Rhubarb tonic van Fever-tree, is deze cocktail een heerlijk snoepje. Lekker fris en zoetig, perfect voor warme zomerdagen zoals deze. Eigenlijk was deze cocktail voor mijn bedoeld maar, uiteindelijk belandt hij toch voor de neus van mijn tafelgenote, hè wat jammer.
Maar ik kom zeker ook niet slecht weg hoor, want ik drink de Clover Lucky nr. 4 gin, en daar zit een verhaal aan vast;
Deze keer gaat het verhaal eens niet over de zeven zussen, maar over de drie zussen Ickroth. Zij begonnen in 2015 aan hun fel begeerde reis op zoek naar een bijzondere, botanische gin. De drie zussen zijn haast opgegroeid op de Kalmthoutse Heide. De Kalmthoutse Heide is omringt door veel natuur, heide en groen. Na een flinke zoektocht van maar liefst acht maanden vonden de zusjes de perfecte smaak, en daarmee werd hun unieke Clover Gin geboren. De drie zussen zijn als bladeren op een klaver, welke overigens zichtbaar zijn op de fles, vandaar ook de naam Clover. Ze zijn vergelijkbaar, maar absoluut verschillend van elkaar. De dames hebben echt een unieke gin ontwikkeld, ondanks het wat hogere alcoholpercentage blijft deze namelijk toch zacht, maar ook kruidig, en dat gecombineerd met de Indian Tonic van Fever-tree is weer een regelrechte topper.
Al snel komt er een variëteit van bites ter tafel. Zo krijgen we overheerlijke bruschetta’s, met pesto, een hele pure tomaten tapenade, en vers geraspte Parmezaanse kaas. De tapenade is zeker geconcentreerder van smaak dan ik had vermoed, maar in combinatie met de pesto en het zilte van de Parmezaan is dit een ware smaakexplosie. Dan een Italiaanse Charcuterie plank met daarop truffelsalami, Coppa di Parma en Pata Negra. Brood met roomboter, Muhammara en pesto. Garnalen bitterballen met limoen mayonaise, en sticky ribs. Die laatsten zijn om je vingers bij af te likken. Heerlijk zacht en zoetig van smaak.
We borrelen en kletsen. Even later krijgt mijn tafelgenote een Virgin-Mojito en ikzelf een Verdejo. Omdat Madam Sas juist op borrel en lunch gericht is, schenkt zij liever wat lichtere en frissere wijnen, die wat makkelijker door te drinken zijn. Deze Verdejo is afkomstig van Torres Seleste. De duurzaam verbouwde druiven zorgen voor een constante kwaliteit van de wijn. Frisse, zoete smaken, beetje peer, licht citrus, perzik proeven we ook, met een korte, zachte afdronk. Deze Seleste combineert heerlijk met de hapjes, en expliciet goed met de garnalen bitterballetjes.
Van Bodega Booze naar Madam Sas…
Wanneer we een kijkje binnen nemen zien we dat het pand aan de binnenzijde een hele metamorfose heeft ondergaan. We kennen het pand van Madam Sas nog van de vorige eigenaar wijlen, Joost Dikmans en zijn partner Barry Liefvoort als Bodega Booze. Inmiddels is de indeling compleet gewijzigd. Er is gekozen voor een eigentijdse inrichting, rustige kleurstelling, maar wel met een schitterende prominente bar. Een hele fijne vibe, we houden er van en we zijn echt onder de indruk.
Vlug weer terug aan tafel waar de volgende cocktail op ons wacht, en dat is een hele bijzondere. Beetje throwback times zelfs…. Het is namelijk de Hotel Starlino Rosso en het is een Vermouth!!!
Loesje vertelt dat deze drank helemaal terug van weggeweest is, en dus bezig met een revival. Eerlijkheidshalve heb ik nog nooit Vermouth gedronken en dus ben ik echt wel nieuwsgierig. De fles zou zo passen in een seventies interieur, geweldig! Deze Vermouth wordt gemixt met tonic en suikerwater. De smaak is……. Formidable, Dit is verreweg de lekkerste cocktail die ik ooit heb gedronken, uh dacht ik dat anderhalf uur geleden ook al niet?.... Mijn tafelgenoot krijgt een hard lemon drink van Locales. Een frisse lemonade met toch een alcoholpercentage van 4.4%, het neigt een beetje naar Radler maar het is net een tikje frisser, wederom uitstekend geschikt voor een warme zomerdag als deze. Hierbij krijgen we garnalenkroketjes, vers uit eigen keuken, een heerlijke afsluiter van deze stralende middag.
Conclusie…
Bij Madam Sas ben je zeker aan het juiste adres voor een gezellige borrel of lunch. Er staan uitdagende, ontwapenende en vernieuwende cocktails op de kaart die je zeker moet proberen. De gerechten zijn van uitstekende kwaliteit. Eigenlijk vind je alleen het beste bij Madam Sas, zowel qua borrel als bites.
Lees onze vorige foodblog: Italië in Breda, Trattoria Perron