Senioren maken opnieuw kennis met OV

Reizen met het openbaar vervoer blijkt voor veel Bredase senioren niet vanzelfsprekend. Ze ervaren een drempel om de bus of trein te pakken naar hun bestemming. Daarom worden ze onder het motto ‘Bredase Buurten in de Bus’ in de Week van de toegankelijkheid (van 3 tot en met 7 oktober) uitgenodigd om opnieuw kennis te maken met het openbaar vervoer.

De gemeente Breda sluit daarmee samen met het Bredaas Centrum Gehandicaptenbeleid, andere Bredase sociale partners zoals de KBO’s en de regio West-Brabant aan bij de landelijke Week van de Toegankelijkheid.

Vergroten zelfredzaamheid

“We leveren graag onze inspanning om iedereen, ongeacht leeftijd of beperking, maatschappelijk actief te houden”, zegt wethouder Zorg Miriam Haagh. “Veel 65-plussers blijken onvoldoende actuele kennis te hebben over reizen met het openbaar vervoer. Ze vragen zich bijvoorbeeld af: Kan ik ook veilig in- en uitstappen als ik minder goed ter been ben? Hoe werkt het met een ov-chipkaart en is er een speciale kaart voor 65-plussers? ‘Bredase buurten in de bus’ maakt het mogelijk om senioren op een prettige, laagdrempelige manier opnieuw kennis te laten maken met het openbaar vervoer. Zo dragen we bij aan de zelfredzaamheid van Bredanaars en zorgen we ervoor dat senioren actief en mobiel kunnen blijven.”

Wijken en dorpen in de bus

In de Week van de toegankelijkheid is er iedere dag een wijk die kan instappen. Er is gekozen voor de wijken en dorpen waar relatief veel 65-plussers wonen:

  • Maandag 3 oktober: Brabantpark / Heusdenhout. Startlocatie: Poelewei
  • Dinsdag 4 oktober: Wisselaar / Biesdonk. Startlocatie: gemeenschapshuis De Biesdonk
  • Woensdag 5 oktober: Prinsenbeek. Startlocatie: Marktzicht
  • Donderdag 6 oktober: Princenhage. Startlocatie: De Koe
  • Vrijdag 7 oktober: Ypelaar / Blauwe Kei / Overakker. Startlocatie: Rhijnstede

De ritten vinden plaats onder voorbehoud van voldoende deelnemers.

Het programma

Bij ontvangst krijgen de deelnemers onder het genot van een kopje koffie algemene informatie over reizen met het openbaar vervoer. Daarna volgt een gezamenlijke busrit voor een bezoek aan het nieuwe Station Breda. Het programma duurt van 10.00 uur tot ongeveer 13.00 uur. Het project wordt gefinancierd door het programma ‘aanpak toegankelijkheid’ van de regio West-Brabant.

Gratis deelnemen

Deelname is gratis, inclusief een lunch en het busvervoer. Belangstellenden kunnen zich aanmelden, telefonisch via 076-5136670, per e-mail: [email protected], of via de website http://bit.ly/bredabus

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen