Vandaag doet Breda mee aan de landelijke dag van de
Duurzaamheid. In heel Nederland organiseren particulieren, bedrijven, onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheden duizenden activiteiten om mensen te inspireren om duurzaamheid vorm te geven.
Duurzaamheid betekent dat bij keuzes rekening wordt gehouden met gevolgen voor de ecologische (milieu), economische en maatschappelijke veerkracht van onze leefomgeving. Breda heeft op het gebied van duurzaamheid een reputatie hoog te houden; al diverse keren is de stad uitgeroepen tot de duurzaamste van Nederland. Logisch dus dat in Breda allerlei inwoners en organisaties activiteiten organiseren die laten zien dat we er gezamenlijk de schouders onder moeten zetten.
Bijdragen aan een duurzaam Breda
Paul de Beer, wethouder duurzaamheid:
“Duurzaamheid is een thema dat ons allemaal raakt. Het gaat immers om de toekomst, om de planeet die we achterlaten voor onze kinderen. Daarom ben ik ook zo blij dat er zoveel initiatieven zijn vanuit alle hoeken van Breda. Al die betrokken Bredanaars laten zien dat je op heel veel verschillende manieren kunt bijdragen aan een duurzaam Breda”.Duurzame activiteiten
In de lessen op het Prinsentuin College is de hele week extra aandacht voor duurzaamheid. Op de
NHTV vindt van 12.00 tot 13.30 uur een bijeenkomst met lezingen (onder andere over duurzaamheid op de campus). Er wordt een prijs uitgereikt voor de scriptie die het denken en de praktijk van duurzaamheid het meest gaat beïnvloeden. Avans Hogeschool organiseert om 16.00 uur een Duurzaamheidscafé met een inspirerende lezing en een pubquiz. Op basisschool Dirk van Veen blijven de hele dag de verwarming, verlichting en computers uit. Bij IKEA staan op 10 oktober vrijwilligers van Unicef om aandacht te vragen voor de maatschappelijke kant van duurzaamheid. Bezoekers kunnen foto’s bekijken die gemaakt zijn door vluchtelingenkinderen en via een virtual-realitybril (als het ware) zelf rondlopen in een vluchtelingenkamp in Jordanië.
Boerderij Wolfslaar en duurzaamheid
Op Boerderij
Wolfslaar vinden een maand lang allerlei activiteiten plaats onder de vlag van de Dag van de Duurzaamheid. Er zijn workshops waarmee je handen en voeten kunt geven aan duurzaamheid in je eigen huishouden (o.a. elektrische deelauto’s, koffiedik gebruiken om oesters op te kweken, groene daken en regenwater).
Duurzaamheids-top
De Gemeente Breda organiseert in haar bedrijfsrestaurant een informatiemarkt over duurzame producten en start met een pilot ‘Meatless Monday.’ Samen met de gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal organiseert de Gemeente Breda op 10 oktober de Duurzaamheidstop ‘Winst door duurzaamheid’ op Breda International Airport. Ondernemers zijn, onder andere via de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging, uitgenodigd om inspiratie op te doen en extra stappen te zetten op weg naar een duurzaam West-Brabant.
Landelijke Dag van de Duurzaamheid
De landelijke dag van de Duurzaamheid wordt elk jaar georganiseerd en is een initiatief van Stichting Urgenda, de actieorganisatie voor duurzaamheid en innovatie, die Nederland sneller duurzaam wil maken. Zij doet dit aan de hand van een lange termijnvisie en een concreet actieplan 5 x Anders. Hierin komt naar voren hoe iedereen zelf een belangrijke stap kan zetten. Het gaat hierbij om anders wonen, anders van A naar B, anders eten, anders produceren en anders energie opwekken. Urgenda werkt samen met organisaties en personen die de missie onderschrijven en dezelfde doelen nastreven.