Groen dak voor bushokje aan de Vlaszak

Foto: Gemeente Breda

De Vlaszak wordt weer een stukje groener. Deze week hebben wethouder Paul de Beer (Gemeente Breda) en directeur externe betrekkingen Hannelore Majoor van JCDecaux het dak van één van de bushokjes aan de Vlaszak bedekt met sedum.

Voortaan wachten ov-reizigers op de Vlaszak op de bus onder een groen dak. Gemeente Breda vergroende daar samen met JCDecaux een van de bushokjes. Doel van deze actie: de bezoekers van de stad te wijzen op de voordelen van groene daken én de speciale subsidieregeling voor het aanleggen van een groen dak onder de aandacht te brengen. De subsidie is dit jaar met € 30.000 verhoogd. Particulieren, stichtingen en bedrijven kunnen deze subsidie aanvragen en krijgen daarmee maximaal 50% van de kosten vergoed. Zelfs de advieskosten vooraf zijn daarin mee te nemen. Deze vrij simpele maatregel kan veel bijdragen aan een klimaatbestendige stad.

Hannelore Majoor van JCDecaux: “Als partner van Breda leveren wij graag een bijdrage aan de openbare ruimte en het verbeteren van het lokale milieu. Duurzaamheid is een van de kernwaarden van JCDecaux en wij sluiten ons dan ook graag aan bij het initiatief om Breda te vergroenen. Door in samenwerking met gemeenten beplanting op het dak van het bushokje aan te brengen, kunnen we lokale duurzaamheidsdoelstellingen helpen bereiken.”

Wethouder Paul de Beer: “Groene daken zijn een goed voorbeeld van hoe we op een mooie manier invulling geven aan de klimaatopgave. En één waar inwoners op een eenvoudige wijze hun bijdrage aan kunnen leveren. Maar met groene daken alleen komen we er niet. De gemeente richt ook de openbare ruimte klimaatbestendig in. Water en groen krijgen in Breda in de stad en in het buitengebied meer ruimte. Dit geldt ook voor de toekomstige ontwikkelingen op de Oostflank. Een voorproef is gedaan met het vergroenen van de Oude Vest en ook dit groene dak geeft inspiratie voor het vervolg”.

Wat een groen dak kan doen

Naast dat een groen dak vooral een stuk mooier is dan een zwart bitumen versie heeft het nog veel meer voordelen. Zo verhoogt het de levensduur van een dak tot wel 50 jaar en houdt een groen dak een gebouw in de zomer veel koeler. Het werkt ook als geluidsisolatie en kan het prima gecombineerd worden met zonnepanelen. Voor het gewicht hoef je het ook niet te laten, het weegt ongeveer evenveel als een grinddak. Bovenal heeft een groen dak maar twee keer per jaar onderhoud nodig, zorgt het voor vertraagde afvoer van regenwater en trekt het insecten en daarmee vogels aan, wat weer goed is voor de biodiversiteit.

Meer groen is nodig voor een klimaatbestendige stad

De aanleg van een groen dak helpt mee aan een klimaatbestendig Breda. Zoals we steeds vaker merken is er vaker extreme regenval en zijn er grotere periodes van droogte en hitte. Door de verstening van de stad zorgt dit steeds vaker voor wateroverlast. Een groen dak kan gezien worden als een kleine wateropvang, waardoor het regenwater geleidelijk afgevoerd kan worden en er minder wateroverlast is. Dit soort kleinere maatregelen zijn belangrijk in combinatie met grote maatregelen zoals bijvoorbeeld het doortrekken van de rivier de Mark, de ontwikkeling van Natuurpoort Wolfslaar en de groene gevel van parkeergarage de Barones. En binnenkort ook de vergroening van de Oostflank. Dit groene bushokje is daar een mooie eerste aanzet toe.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen