Wethouder start pomp en brengt water weer terug in de Nieuwe Mark

Foto: Gemeente Breda

Na ruim een jaar staat er weer water in de Nieuwe Mark. Wethouder Daan Quaars startte op maandag 4 september de pomp waarmee het water in het nieuwe deel van de Bredase stadsrivier wordt teruggebracht.

Water in de Nieuwe Mark

Dit eerste deel van de Nieuwe Mark is op 29 september helemaal klaar. Maandag 2 oktober start de aannemer met de aanleg van het tweede deel van de rivier: vanaf de Baronesbrug tot en met de Tolbrug. Dit werk gaat ongeveer een jaar duren. “Dit is echt een supergaaf moment waar ik al een hele tijd naar uitkijk”, aldus wethouder Daan Quaars. “De aannemer heeft het afgelopen jaar keihard gewerkt om dit eerste deel van onze stadsrivier te maken. En het resultaat mag er zijn. Wat een mooie aanwinst voor onze toch al prachtige binnenstad is dit. Iedereen kan nu al op de lage kade langs dit stuk van de Nieuwe Mark wandelen of lekker relaxen op het plein aan het water. Ik kijk ook al uit naar het tweede stuk. Als dat klaar is kunnen mensen met hun boot al tot hier de stad invaren.”

Veel werk verzet

Er is het voorbije jaar veel werk verzet: het plaatsen van de stalen stempelramen die ervoor moesten zorgen dat de wanden van de bouwput niet instortten, uitgraven van grond, storten van onderwaterbeton, storten van betonnen constructiewanden, plaatsen van betonnen liggers voor de luie trap en natuurlijk het metselen van de wanden, luie trap, hellingbaan en lage kade. Verder ook nog het plaatsen van de regelunit voor de verneveling van de planten en het opnieuw verven van de twee bestaande bruggen. Dit alles met de nodige wegomleidingen en in goede harmonie met bewoners, bedrijven en belangstellenden.

Groene kades en kademuren

Opvallend zijn de natuurinclusieve groene kades en kademuren – de bomen groeien letterlijk uit de kademuren – langs de Nieuwe Mark. Deze zijn gerealiseerd vanuit het Europese project GreenQuays. De gemeente Breda is één van de partners in dat project. Daan Quaars hierover: “Ik ben blij met de Europese bijdrage aan dit project. Breda gaat vol voor duurzaamheid in de breedte. GreenQuays past perfect binnen onze ambities om in 2030 de eerste Europese stad in een groen park te zijn. Met de Europese subsidie hebben we samen met onze partners oplossingen kunnen bedenken, testen en uitvoeren die resulteren in een groene rivier die leefruimte biedt voor een rijke flora en fauna. Op die manier levert de Nieuwe Mark een nog vitalere bijdrage aan een leefbare binnenstad.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen