5000 Zonnepanelen op gebouwen van Voorgezet Onderwijs in Breda

20 jun 2016, 10:05 Gemeente
zonnepanelen op noorderlicht breda
Een belangrijke stap naar verduurzaming van het onderwijsvastgoed: met medewerking van de gemeente Breda en met dank aan de Stimuleringsregeling Duurzame Energie, gaat Building Breda op de scholen van het Voortgezet Onderwijs in Breda ruim 5.000 zonnepanelen plaatsen. Uniek in Nederland omdat alle avo-scholen (algemeen vormend onderwijs) van het Voortgezet Onderwijs meedoen. De investering leidt tot circa 40% lagere stroomkosten voor de VO-scholen.
Op acht schoollocaties wordt met de ruim 5000 panelen een gezamenlijk opwekvermogen van ruim 1,3 Megawatt gerealiseerd. Dit komt overeen met 650-680 woningen met elk 6 tot 8 zonnepanelen. Het levert circa 1,2 miljoen kWh opgewekte zonnestroom per jaar op, waarmee de scholen 60-70% van hun jaarverbruik verduurzamen. Hiermee wordt een uitstoot van circa 1 miljoen kg CO² per jaar voorkomen.
Miriam Haagh, wethouder Onderwijs: “Met dit indrukwekkende project realiseren we meerdere doelen tegelijkertijd. Scholen besparen energie én kosten en laten zien zich maximaal in te zetten voor maatschappelijk betrokken onderwijs. Leerlingen kunnen op hun beurt de zonnestroomproductie volgen via een smartboard, een app en via schermen op school. Mooie ontwikkelingen die Building Breda - door een goede samenwerking met de diverse betrokken partijen - mogelijk maakt.”

Building Breda

Het Voorgezet Onderwijs in Breda heeft zich eind 2008 verenigd in de coöperatieve vereniging Building Breda. Building Breda draagt zorg voor het onderhoud en beheer van de huisvesting van het onderwijs. Door het zonnepanelenproject onder te brengen in de overkoepelende structuur van Building Breda, wordt de schooldirecties veel werk uit handen genomen. Ontwikkelaar Loyalty Solar uit Breda realiseert het project. In nauwe samenwerking met Building Breda en Dyade Huisvesting en Vastgoed is anderhalf jaar gewerkt aan de voorbereiding.
Waarnemend rector van het Stedelijk Gymnasium, de heer Bertie Moons: ”Als school voel je je verantwoordelijk voor de toekomst van je leerlingen. Duurzame energie is daar een essentieel onderdeel van en daar dragen wij ons steentje aan bij.”
De heer Frits van der Zalm, plaatsvervangend rector van het Onze Lieve Vrouwelyceum: “Met zonnepanelen op het dak van onze school maken we het soms letterlijk tastbaar, maar in ieder geval zichtbaar dat we werken aan duurzaamheid en de zorg voor onze leefwereld en ook hoe je er mee om kunt gaan.”

Planning

In het najaar van 2016 wordt gestart met de locaties Graaf Engelbrecht, Stedelijk Gymnasium en De Nassau (locatie De la Reijweg). In 2017 krijgen het Onze Lieve Vrouwelyceum en De Nassau (locatie Paul Krugerlaan) de zonnepanelen. Tot slot volgen in 2018 de campus Markenhage College / Michael College / Orion lyceum en de campus International School Breda / Mencia de Mendoza lyceum.