Natuurlezing over Zoogdieren in en rond Breda

Foto: Publiek domein

Op maandagavond 25 januari 2016 om 20.00 uur organiseren de natuurverenigingen KNNV afdeling Breda en IVN Mark & Donge een lezing over Zoogdieren in en rond Breda. De lezing wordt verzorgd door Dick Klees.

Het feit dat er veel meer mensen naar vogels kijken dan naar zoogdieren vind zijn oorzaak zeker niet in het feit dat vogels zo aaibaar zijn. Nu zijn wilde zoogdieren dat ook niet, al zien ze er soms erg uitnodigend uit. Het heeft waarschijnlijk te maken met het vermogen om te vliegen. De toegang tot een derde dimensie, biedt een vogel een aanzienlijk kortere vluchtafstand met een zelfde veiligheid marge ten opzichte van een twee dimensionaal zoogdier. Die kortere afstand vertaald zich in makkelijker en langer zichtbaar. Daarbij zijn ze overwegend dagactief wat goed overeenkomt met ons mensen en als het meezit ook nog kleurig. Zo stelen ze de show. Terwijl een groot aantal vogels ons verlaat als het even moeilijker wordt.

Tal van dieren om ons heen

Zoogdieren daar en tegen zijn overwegend plaats trouw, jaarrond en moeten hun ruimte veel vaker met menselijk gebruik leren delen. Toch zijn er heel wat soorten die daar uitstekend in slagen en zelfs in of direct grenzend aan een stad een gebied bewonen waar ze voedsel en ruimte vinden om hun hele levenscyclus af te werken. En dat houdt echt niet op bij muizen en ratten, die als profiteurs gezien worden. Want dat valt spitsmuizen en vleermuizen als insecteneters niet te verwijten. Maar ook grotere dieren hebben geleerd zich aan te passen en met ons te leven. Konijnen kolonialiseren industrie gebieden, reeen grazen in de bermen, marters in tuinen.

U zult verbaast staan hoeveel dieren er in de onmiddelijke nabijheid nog te vinden zijn, maar wij moeten ze leren zien. Er ’s nachts op uit of de sporen leren te lezen die ze nalaten. Gelukkig brengt de techniek ons ook steeds meer hulpmiddelen om moeilijk waarneembare soorten in beeld te brengen. Zo kunnen wij vleermuizen hoorbaar maken en infra-rood camera’s stellen ons in staat in het donker actieve dieren te filmen terwijl wij zelf een dutje doen.

Meer informatie

  • Gemeenschapscentrum Wegwijzer
  • Steendorpstraat 2, 4826 EP Breda.
  • De toegang bedraagt € 3, – (incl. koffie, thee).
  • Informatie via de IVN-website.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen