Meer samenwerking tussen Gemeente Breda en CZ

Foto: Breda.nl

De Gemeente Breda en CZ gaan hun samenwerking intensiveren. Beide partijen werken al sinds 2012 samen.

Aanleiding van de intensievere samenwerking is de decentralisatie van zorgtaken. De vernieuwde samenwerking heeft als doel een betere dienstverlening aan Bredanaars die verzekerd zijn bij CZ te kunnen bieden. Dat is bekrachtigd met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst.

Langer thuiswonen

Gemeente Breda en CZ hebben beide een verantwoordelijkheid om mensen langer sociaal gezond thuis te laten wonen en ondersteuning te bieden wanneer dat nodig is.  Zo is de gemeente verantwoordelijk voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en regelt CZ de zaken op het gebied van  de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Zorgverzekeringswet (Zvw). “We zetten onze inwoners centraal. En wanneer we meer samenwerken op het gebied van deze wetten, komen we onze inwoners die deze vormen van zorg nodig hebben, tegemoet. Zo kunnen we ervoor zorgen dat zij de ondersteuning krijgen die nodig is. Of ze daar nou voor bij de gemeente of bij CZ moeten zijn. Achter de schermen willen we zo samenwerken, dat onze inwoners geen last hebben van de decentralisatie van deze wetten en er geen sprake is van ‘kastje muur’, aldus Miriam Haagh, wethouder Zorg & Welzijn.

Samenwerken

De samenwerking tussen Gemeente Breda en CZ startte in 2012 in de vorm van een zorgverzekering voor minima en is de afgelopen jaren uitgebreid. Bijvoorbeeld met het ontwikkelen van een beweegprogramma om  Bredase burgers met een uitkering aan een (betaalde) baan te helpen.

Wim van der Meeren, bestuursvoorzitter bij zorgverzekeraar CZ: “De gemeente Breda stelt zich actief op naar kwetsbare inwoners. Wij kijken daar in ons beleid ook sterk naar. We voelen ook de maatschappelijke verantwoordelijkheid om op dat vlak samen te werken en te verbinden. Met de gemeente Breda vinden we daar een hele mooie match.”

Voor de komende jaren is een nieuwe samenwerkingsagenda opgesteld, waarin het doel langer thuissociaal gezond thuiswonen in 5 hoofdthema’s wordt uitgewerkt: relatie wijkverpleging wijkteam, jeugd (overgang jongeren die 18 worden vanuit de jeugdwet naar de Wmo en ZvW), GGZ, preventie, innovatie en zorgverzekering minima. Op het eerste thema wordt met medewerking van het Instituut Publieke Waarden (IPW) een programma ontwikkeld om juist over de grenzen van de verschillende wetten te kijken naar de best passende ondersteuning voor de inwoner. In deze ‘maatwerkfabriek’ zullen wij samen met zorg- en welzijnsaanbieders op basis van een aantal concrete ondersteuningsvragen van inwoners een aanpak ontwikkelen om hen langer thuis te laten wonen.

Alle kennis en resultaten die deze vernieuwde samenwerking oplevert, worden gedeeld met de regiogemeenten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen