Het belastingkantoor aan de Gasthuisvelden is in beeld als alternatieve locatie voor de opvang van ongeveer 400 vluchtelingen die nu in azc De Boschpoort opgevangen worden.
Op 12 maart is er een besloten informatiebijeenkomst voor omwonenden en overig direct betrokkenen.
Het gaat om opvang voor een periode van vijf jaar, met de mogelijkheid tot verlenging van maximaal vijf jaar. "Met het aanbieden van deze locatie aan het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) neemt het college haar humanitaire en maatschappelijke verantwoordelijkheid om een bijdrage te blijven leveren aan het oplossen van het huisvestingsprobleem van vluchtelingen".
Op dit moment worden vluchtelingen opgevangen in het tijdelijke azc De Boschpoort. Conform afspraken met direct omwonenden en het COA loopt de opvang op deze locatie in oktober 2016 af. Om een alternatieve locatie te vinden, heeft de gemeenteraad in september 2015 kaders meegegeven waaraan een geschikte locatie moet voldoen. Zo moet de locatie bij voorkeur in de stad liggen, ongeveer 400 mensen kunnen huisvesten en beschikbaar zijn voor langere tijd. Het belastingkantoor aan de Gasthuisvelden kwam als enige geschikte locatie uit het onderzoek naar voren. De Belastingdienst verhuist in de zomer van 2016 naar kantoren in het nieuwe station in Breda, waardoor het pand dan beschikbaar komt.
De wens van het COA om vluchtelingen op te vangen in de Boschpoort, heeft in 2014 geleid tot veel vragen en bezorgdheid in de stad. Met name over de effecten in de binnenstad, de maatschappelijke gevolgen en wat de opvang betekent voor de stad en de vluchtelingen zelf. Onderzoek wijst uit dat de opvang in De Boschpoort goed verloopt. Het college, de gemeenteraad en het COA vinden het belangrijk dat de opvang van vluchtelingen verantwoord en beheersbaar kan plaatsvinden voor zowel de tijdelijke bewoners van het azc als voor de inwoners van Breda. Daarom organiseert de gemeente op 12 maart een besloten informatiebijeenkomst voor omwonenden en overig direct betrokkenen. Tijdens die bijeenkomst zijn vertegenwoordigers van de gemeente, de politie en het COA aanwezig om vragen te beantwoorden. Bewoners, bedrijven en instellingen in de directe omgeving ontvangen hiervoor een uitnodiging. Daarnaast ziet het college erop toe dat er vanaf het eerste moment van de opvang regelmatig een (omwonenden)overleg komt met vertegenwoordigers van omwonenden, bedrijven en instellingen, politie, gemeente en COA. Het doel van dit overleg is om elkaar via korte lijnen snel te kunnen informeren over zaken in en rond het azc en om samen eventuele overlast vroeg te signaleren en/of te voorkomen.
Op basis van de uitkomsten van de informatiebijeenkomst op 12 maart en de vergadering van de commissie Maatschappij op 16 maart volgt een bestuursovereenkomst tussen COA en de Gemeente Breda waarin de afspraken worden vastgelegd. Bijvoorbeeld over de duur van de opvang, het maximum aantal vluchtelingen en afspraken over de samenstelling van de vluchtelingen. Zo gaat het bij de opvang in het azc belastingkantoor om de opvang van circa 400 vluchtelingen voor een periode van vijf jaar met een mogelijkheid tot verlenging met maximaal vijf jaar en de samenstelling is gemengd: dat betekent stellen, gezinnen met kinderen en alleenstaande mannen.
Nu heeft het college deze locatie aangeboden aan het COA. Als het COA ingaat op dit aanbod, moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd voor een functiewijziging. Voor de vergunningsprocedure gelden de reguliere mogelijkheden voor het maken van bezwaar op een functiewijziging: binnen acht weken wordt een besluit genomen en vervolgens is er zes weken gelegenheid om bezwaar te maken. Na verlening van de vergunning, start het COA met de verbouwing. Daarna verhuizen de asielzoekers in fases van azc de Boschpoort naar het azc in het belastingkantoor. Het is de verwachting dat de eerste bewoners in het najaar hun intrek kunnen nemen aan de Gasthuisvelden.
Meer informatie is te vinden op www.breda.nl/vluchtelingenopvang .