Breda stelt regels en boetetabel vast voor eerlijke woningverhuur

14 jul , 6:28 Gemeente
de stip bouw
Gemeente Breda

De gemeente Breda stelt nieuwe beleidsregels en een boetetabel vast om huurders beter te beschermen tegen ongewenst verhuurgedrag. Deze regels zijn een belangrijke aanvulling op het bestaande Meldpunt Goed Verhuurderschap en het Huurteam, dat sinds november 2024 actief is. Met deze regels kan de gemeente de wet beter handhaven.

Met de invoering van de Wet goed verhuurderschap en de Wet betaalbare huur kreeg de gemeente de taak om actief op te treden tegen misstanden op de huurmarkt. De gemeente startte op 1 januari 2024 met het Meldpunt en bracht dit de afgelopen maanden weer extra onder de aandacht bij huurders en verhuurders. De nu vastgestelde beleidsregels geven nog meer duidelijkheid over wat van verhuurders wordt verwacht en de boetetabel maakt het mogelijk om bij overtredingen passende sancties op te leggen.

Wethouder Arjen van Drunen (Wonen): “We willen dat iedereen in Breda eerlijk en veilig kan huren. Met deze regels kunnen we sneller en gerichter optreden tegen verhuurders die zich niet aan de wet houden. Zo zorgen we voor een huurmarkt waarin huurders beter beschermd zijn.”

De boetetabel maakt onderscheid tussen particuliere en bedrijfsmatige verhuurders, en houdt rekening met de ernst van de overtreding. Denk aan boetes voor intimidatie, discriminatie, het vragen van te hoge borgsommen of het niet naleven van regels rond huurprijzen.

De beleidsregels en boetetabel treden op 10 juli 2025 in werking. In het najaar organiseert de gemeente een bijeenkomst voor verhuurders zodat ook zij weten wat de invoering van deze wet voor hen betekent.

Meldpunt huurproblemen

Bij het online ‘Meldpunt huurproblemen Breda’ en het externe Huurteam kunnen huurders, woningzoekenden en omwonenden signalen en meldingen delen. Het meldpunt is laagdrempelig, kosteloos en er is een mogelijkheid om anoniem te melden. Meer informatie is te vinden op www.breda.nl/meldpunt-huurproblemen.

Afgelopen jaar is het Meldpunt actief onder de aandacht gebracht van huurders en verhuurders onder andere via social media en posters in de stad. Dit heeft geleid tot een toename van het aantal meldingen. Klachten gaan onder andere over hoge servicekosten, intimidatie, huurprijzen en het ontbreken van contracten. Van Drunen: “We zien de afgelopen maanden een stijging in het aantal meldingen. Dit laat zien dat het Meldpunt er niet voor niets is. Met deze nieuwe regels kunnen we ook echt optreden tegen misstanden.”