Gemeenten in Baronie gaan Samen van Afval naar Grondstof

20 jun 2016, 15:18 Gemeente
afval breda
Breda.nl

De gemeenten Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Breda, Drimmelen, Geertruidenberg, Oosterhout, Werkendam en Woudrichem hebben de verwerking van het huishoudelijke groente- fruit- en tuinafval (gft) en het restafval gezamenlijk aanbesteed.

Vanaf 1 februari 2017 wordt het rest- en gft-afval verwerkt door Attero. De gemeenten hebben hiertoe op maandag 20 juni een overeenkomst ondertekend. Naast deze aanbesteding bekijken de gemeenten op welke manier ze nog meer kunnen samenwerken op het gebied van afval. Zo werken ze al samen bij de aanbesteding voor de sortering en verwerking van het kunststof verpakkingsafval.

Gezamenlijke aanbesteding

De huidige verwerkingscontracten voor rest- en gft-afval lopen tot 1 februari 2017 en moesten opnieuw worden aanbesteed. De gemeenten hebben op initiatief van de Gemeente Breda besloten om dit gezamenlijk te doen. Een groter aantal deelnemers aan een aanbesteding leidt tot gunstiger tarieven.

Wethouder Paul de Beer van Breda: “Alle deelnemende gemeenten zijn tevreden met deze samenwerking. En dit is wat mij betreft nog maar het begin. Duurzaamheid staat in de hele regio hoog op de agenda. Met het verminderen van restafval en het verwerken van afval tot nieuwe grondstoffen en producten dragen we bij aan minder uitstoot van CO2 en dus aan de gezondheid en een beter milieu. Dat doen we niet alleen met andere gemeenten maar ook met alle inwoners. Die hebben zelf immers daarin een belangrijke rol omdat zij het afval nog beter gaan scheiden. Zo werken we samen aan een leefbare, duurzame regio."

Baroniegemeenten, Samen Van Afval naar Grondstof

De gemeenten gaan de samenwerking op het gebied van afval aan onder de naam ‘Baroniegemeenten’.
Alle gemeenten moeten voldoen aan de doelstellingen van het landelijke programma ‘Van Afval Naar Grondstof’ (VANG). Het doel is dat steeds meer afval gescheiden wordt aangeboden. Gescheiden afval kan weer gebruikt worden als grondstof voor nieuwe producten. Het is de landelijke ambitie om in 2025 nog maximaal 30 kg restafval per persoon te hebben.

Om dit breder perspectief te benadrukken krijgt de naam van de samenwerking de toevoeging, ‘Samen Van Afval naar Grondstof’.

Ondertekening overeenkomst

De bestuurders van de betreffende gemeenten hebben de overeenkomsten in het kader van de aanbestedingen voor restafval en gft op maandag 20 juni om 15:30 uur in Breda ondertekend.