Moerdijk en Breda gaan samen Van Afval Naar Grondstof

12 apr 2016, 15:23 Gemeente
container duurzaamheidskompas 715x408
duurzaamheidskompas.nl

Moerdijk en Breda gaan gebruik maken van elkaars kennis, ervaring en capaciteit wat betreft inzameling van afval, het gebruik van de milieustraten, communicatie, proeven met andere manieren van inzamelen en keuzes voor maatwerk per dorp of wijk.

Wethouders Jaap Kamp van gemeente Moerdijk en Paul de Beer van gemeente Breda hebben 12 april een samenwerkingsovereenkomst getekend om gezamenlijk invulling te geven aan de transitie Van Afval Naar Grondstof (VANG). Samen gaan de beide gemeenten de grote uitdaging aan om te streven naar een duurzame samenleving waarbij in de toekomst geen plek meer is voor restafval. Afval is in de toekomst een hoogwaardige grondstof die oneindig herbruikbaar is. Een ‘afvalvrij’ Moerdijk en Breda is er echter niet van vandaag op morgen.

Dit betekent concreet meer aandacht voor preventie en het nog beter scheiden van al die herbruikbare grondstoffen zoals onder andere papier, plastic, drankpakken, glas en textiel. Meer afvalscheiding bij de woning betekent dat de duobak de langste tijd heeft gehad. In de samenwerking onderzoeken Moerdijk en Breda hoe het anders en beter kan.

Wethouder Paul de Beer van Breda: “Alle gemeenten in de regio zijn bezig met hetzelfde doel: minder restafval en meer gescheiden inzamelen. Zo kunnen we van materialen als plastic en papier weer nieuwe grondstoffen maken. Als we dat samen doen, maken we echt meters op weg naar een afvalloze regio. Met andere gemeenten in de regio kijken we al naar samenwerking op het gebied van bijvoorbeeld inkoop, uitwisseling van kennis en personeel. Met Moerdijk zijn we al een stap verder en gaan we echt gezamenlijk de afvalinzameling uitvoeren”.

Hulp van inwoners

Moerdijk streeft ernaar dat elke inwoner in 2020 nog maar 100 kilogram restafval weggooit. Nu is dat nog 252 kilogram. Breda met al haar hoogbouw gaat voor een reductie van 208 kilogram per inwoner naar 127 kilogram. Dat kunnen de gemeenten niet zelf, daar is medewerking van inwoners voor nodig. Daarom gaan de gemeenten intensief communiceren met inwoners om hen ervan bewust te maken dat het anders moet en hen te stimuleren om het ook anders te doen. De kern van de boodschap: Afval wordt weer grondstof voor een nieuw product. Dat kunnen wij als gemeente niet alleen, daar hebben we u als inwoner van Breda en Moerdijk voor nodig.

Wethouder Jaap Kamp van Moerdijk: “Deze samenwerking met Breda is voor gemeente Moerdijk een stap in de juiste richting om de landelijke VANG doelstellingen te behalen. Wij gaan samen met de inwoners kijken wat de beste manier is om afval gescheiden in te zamelen. Ik heb er vertrouwen in dat deze samenwerking en onze samenspraak met de inwoners ervoor gaat zorgen dat Moerdijk hoger gaat scoren op het gebied van afvalinzameling.”

Extra investeringen maar ook meer opbrengsten

Het invoeren van andere manieren van inzamelen vergt investeringen, bijvoorbeeld de aanschaf van containers. Daarnaast zijn er kosten voor inzameling en communicatie. Doordat onder andere gescheiden ingezameld papier, plastic, drankpakken, glas en textiel meestal geld opleveren en er minder restafval verwerkt hoeft te worden, nemen de kosten de komende jaren af. Hierdoor kunnen investeringen na een aantal jaar terugverdiend worden.

Andere manier van afvalinzameling

Gemeenten Breda en Moerdijk zijn al een heel eind op weg naar de afvalinzameling van de toekomst. De complete overgang naar een ander inzamelsysteem gebeurt zorgvuldig en neemt enkele jaren in beslag. Samen gaan de gemeenten in 2016 aan de slag om alle inwoners van beide gemeenten te informeren over de veranderingen in de afvalinzameling de komende jaren.