Gemeenten en het onderwijs in West-Brabant gaan de komende jaren vol inzetten op het terugdringen van voortijdig schoolverlaten en het begeleiden van kwetsbare jongeren naar kansrijkere posities in de maatschappij.
Voor de nieuwe aanpak 2017-2020 vragen gemeenten en onderwijs 1,5 miljoen euro subsidie per jaar aan de Rijksoverheid.
De nieuwe aanpak betekent een volgende stap in het bestrijden van voortijdig schoolverlaten (vsv) en bouwt voort op de ervaring die in voorgaande jaren is opgedaan. Verder is de vsv-problematiek in West-Brabant uitgebreid geanalyseerd om tot een zo effectief mogelijk pakket aan maatregelen te komen. In de praktijk betekent dit dat doeltreffende maatregelen uit voorgaande jaren worden doorgezet, en dat daar waar nodig nieuwe maatregelen zullen worden gelanceerd, zodat alle jongeren in West-Brabant efficiënt naar onderwijs of werk kunnen worden geleid.
Waren de afgelopen jaren de inspanningen met name gericht op het behalen van een startkwalificatie, nu wordt veel meer gekeken naar wat ‘het hoogst haalbare’ voor een jongere is.
“Natuurlijk zien we jongeren het liefst in de schoolbanken”
, zegt Miriam Haagh, wethouder Onderwijs in Breda en tevens voorzitter van de Regionale Regiegroep Voortijdig Schoolverlaten.
“Maar soms blijkt school niet de beste plek te zijn en is het behalen van een startkwalificatie niet haalbaar. Dan moeten we voor die jongeren ook oog hebben. Met de nieuwe aanpak richten we ons daarom ook op het begeleiden van onderwijs naar werk, ongeacht of een jongere een startkwalificatie heeft. Iedereen verdient op weg naar een kansrijke toekomst namelijk een duwtje in de rug.”
De nieuwe aanpak Iedereen op z'n plek in West-Brabant gaat via een vijftal sporen lopen:
Met deze intensieve aanpak wil de regio een effectieve bijdrage leveren aan het verder terugdringen van voortijdig schoolverlaten. Dat is nodig, want de landelijke doelstelling voor 2020 gaat uit van een structurele vermindering van het aantal uitvallers met 5.000 tot maximaal 20.000 per jaar.
Maandag 12 september ondertekenden wethouder Miriam Haagh namens de 18 West-Brabantse gemeenten en Arjan Kastelein (ROC West-Brabant) namens het onderwijs de subsidieaanvraag. Ze gaven daarmee ook meteen het startsein voor de invoering van de nieuwe maatregelen.