“Elektrisch rijden betekent minder uitstoot van CO2 en minder gebruik van fossiele brandstoffen. Dat verbetert de leefkwaliteit want het wordt stiller en de lucht wordt schoner. Daarom wil ik het elektrisch rijden ruim baan geven in Breda. Meer oplaadpalen zijn nodig omdat we merken dat de behoefte groter is dan het aanbod”, aldus Paul de Beer, wethouder Duurzaamheid.
De Gemeente Breda stimuleert het gebruik van elektrische
auto’s door het reserveren van speciale parkeerplekken in wijken voor oplaadpalen. Op dit moment staan er 62 oplaadpalen in de stad en er zijn plannen voor nog minstens 30 palen. De palen worden geplaatst en geëxploiteerd door marktpartijen. De gemeente stelt de parkeervakken beschikbaar en neemt de nodige verkeersbesluiten.
Inwoners die niet over een eigen garage of oprit beschikken kunnen
een paal aanvragen bij de gemeente. Steeds meer autofabrikanten verkopen hybride of 100% elektrische auto’s. De behoefte aan oplaadpalen groeit daarom ook. Veel elektrische rijders beschikken niet over een eigen oprit of garage en zijn dus afhankelijk van openbare oplaadgelegenheid. Zij kunnen een verzoek indienen bij de gemeente voor een oplaadpaal. Deze oplaadpalen zijn bedoeld voor publiek gebruik en staan daarom op gemeentegrond.
De gemeente staat oplaadpalen toe die door professionele en bedrijfsmatige aanbieders worden geplaatst en geëxploiteerd. Met meer laadpalen wil de gemeente voorkomen dat elektrische rijders hun laadkabels over de stoep leggen om op te laden of dat ze toch noodgedwongen op benzine of diesel blijven rijden. Per paal zijn twee aansluitingen en dus ook twee parkeerplekken gereserveerd.
Om het elektrisch rijden verder te faciliteren gaat de gemeente in gesprek met Verenigingen van Eigenaren en Woningcorporaties om te kijken of zij bereid zijn om ook voorzieningen voor laadpalen te plaatsen in ondergrondse garages en parkeerplaatsen bij appartementen. De gemeente heeft zelf ook in elke gemeentelijke parkeergarage oplaadpunten voor elektrische auto’s geplaatst.