Sultan, authentieke gastvrijheid met high-end Turkse keuken…

Turkije vormt letterlijk geografisch maar ook cultureel de grens tussen Europa en Azië. Dit zorgt voor vele verschillende invloeden in de Turkse keuken. Nu denken wij Nederlanders wel een redelijk beeld te hebben van de Turkse keuken te bieden heeft maar….. daar heeft Sultan nog heel wat aan toe te voegen.

Haar mystieke Oosterse entree aan de haven lokt ons nieuwsgierig en vol verwachting naar binnen…

1001 nachten meets industrieel…

Vriendelijk komt een serveerster meteen naar ons toe en neemt onze jassen aan.  We mogen kiezen waar we willen gaan zitten. Eigenlijk lopen we een beetje betoverd naar een tafeltje. Wat een prachtige zaak! De Perzische stoffen en patronen die zo uit een sprookje van 1001 nachten kunnen komen kussen het mogelijke “koele” van de industriële invloeden weg. De industriële invloeden zorgen er op haar beurt voor dat er een geweldige eigen en eigentijdse sfeer wordt gecreëerd. De inspiraties en invloeden waar Sultan voor gekozen heeft, omarmen elkaar, en zorgen voor een bijzondere maar ook zeer aangename beleving. Ook in de gastvrijheid zet deze zeer aangename beleving zich voort…

Nazim stelt zich vriendelijk voor, en terwijl hij dit doet worden er twee glaasjes Turkse thee voor ons geserveerd. Dit vinden we toch zó leuk en attent! Volgens Nazim, die sinds 2012 samen met zijn broer Ibrahim (in de keuken), en zijn zusje Yesim (floormanager) Sultan runt, is dit een teken van “wees welkom”, zo toont men in Turkije graag op deze wijze haar gastvrijheid.

Verwonderlijke orde zorgt voor sereniteit en rust…

Wij gaan graag mee in de Turkse gewoonten en genieten dus van het glaasje thee, alvorens we ons voorgerecht kunnen verwachten. Het valt ons ondertussen op, hoe het interieur tot in de puntjes is verzorgd. Alle tafels zijn kraakhelder, perfect en identiek ingedekt. Op elke tafel brandt een kaarsje. De stoelen hetzelfde, op één lijn aangeschoven. Deze verwonderlijke orde, zeker omdat er toch behoorlijk wat gasten in de zaak zijn, zorgt voor een bepaalde sereniteit en rust.

Voor Nazim is dat een vanzelfsprekendheid, omdat zowel hij, als zijn broer en zusje hebben gestudeerd aan de hotelschool. Onze ervaring leert echter dat het per definitie geen garantie afgeeft, maar het zegt ons in dit geval heel veel over het gedachtegoed en de visie van de familie.

Shared dining sluit naadloos aan op de Turkse eetgewoonten…

Bij onze voorgerechten die op een prachtig plateau ter tafel komen serveert Nazim ons de Chardonnay van het huis. Deze Monterre Chardonnay is licht geel, bijna briljant-achtig van kleur met een droog maar fruitig bouquet. We weten dat dit komt omdat het wijnproductieproces onder lage temperaturen heeft plaatsgevonden. Een zeer gepaste wijn bij ons voorgerecht en  zeker als huiswijn op de kaart, een hele fijne keuze. Het voorgerecht is kleurrijk en divers en bestaat uit warme en koude mezes, te beginnen met: Şakşuka, dat is aubergine, paprika en tomatensaus, Haydari, Turkse hangop, met knoflook, dille, munt en peterselie, verse Houmous en Cacik, wat je als leek zou kunnen vergelijken met tzatziki. Dan Fetakaaspuree met ajvar, heerlijke stevige olijven en vervolgens de warme mezes: Kaşarli Mantar, ofwel gebakken champignons gegratineerd met kaas. Kaasstengels, falafel en gefrituurde Calamaris.  En een prachtig brood wat is bereid in de authentieke steenoven. Alle gerechten zijn kakelvers bereid en goed qua temperatuur. Dit shared dining sluit natuurlijk sowieso naadloos aan op de Turkse eetgewoonten.

We drinken, eten, keuvelen en genieten…

Als hoofdgerecht heeft Ibrahim een vis- en vleesgerecht klaargemaakt. Mijn tafelgenoot drinkt daar een echt Turks Efes biertje bij, wat hem goed smaakt. De Efes Beverage Group bestaat sinds 1969 en begon in Izmir, ze is tegenwoordig zelfs uitgegroeid tot de 11e brouwerij van de wereld!

Wanneer het hoofdgerecht, en dan specifiek MIJN hoofdgerecht ter tafel komt, kijken we onze ogen uit. Wow, de Şiş kebab, voor ons bekend als lamsspies wordt aan een prachtige vleesspieshouder geserveerd, met verse groentjes en truffeljus. Mijn tafelgenoot heeft een op de huid gebakken zeebaars die er volgens hem niet alleen voortreffelijk uitziet, maar ook smaakt. Volgens hem zelfs zelden zo heerlijk bereid! Zoals gewend, doen we halverwege een change want  hoewel ik uitermate content was en ben met mijn lamsspies maakt de zeebaars me dan ook nieuwsgierig. En inderdaad ook deze vis is heerlijk, puur bereid. Zo hebben we hem inderdaad het allerliefst.

Hoewel we al aardig vol geraken, hebben we uiteraard nog plaats voor een typisch Turks dessert. De bekende Baklava, maar hij ziet er dan net weer ietsjes anders uit dan je verwacht. Het deeg is krakend vers. En de Balliyoghurt met honing is ook een topper. Heerlijke zoete afsluiters!

Turkse koffie, een verhaal apart…

De aller…allerlaatste verrassing die de charmante ober ons serveert, is de originele Turkse koffie. Het verhaal wat daarbij hoort maakt onze 1001 nachten beleving af. Turkse koffie is enorm sterk en in het kopje blijft een flinke laag drab over. Een oud Turks gebruik is om het kopje met drab om te keren en vervolgens een waarzegster jouw drab te laten lezen. De dame die dat kan, is vanavond helaas vrij. Wat ze had kunnen bevestigen wat mij betreft? Dat ik een sublieme avond heb gehad, en zeker, zeker,Sultan een aanrader vind.

Onze conclusie:

Echte authentieke Turkse gerechten, maar dan opgetild naar een hoger level. Het high-end Turkse keuken in de titel van deze blog, is niet overdreven. Men blijft zeker bij de basis, maar met de gastvrijheid, verzorging, verse producten en de fijne kookkunst, biedt Sultan haar gasten echt veel meer dan we hadden verwacht. De prijs kwaliteitsverhouding is overigens zeer schappelijk. Wist u dat zich boven bij Sultan een lounge bevindt waar u terecht kunt voor het organiseren van feesten en partijen?

Sultan info:

 • Sultan kunt u vinden aan de de Haven 10 te Breda
 • En is geopend:
  • Maandag 16.00 u t/m 23.00 u.
  • Di t/m donderdag 11.00 u. t/m 23.00 u.
  • Vrijdag 11.00 u t/m 01.00 u.
  • Zaterdag 11.00 u t/m 0.00 u.
  • Zondag 11.00 u t/m 23.00 u.
 • Tel: 076 520 3050
 • Informatie en reserveringen: https://www.sultanbreda.nl/reserveren/ | meer foto’s in de Fotoserie bovenaan het artikel

Reacties

Cookieinstellingen