Italië in Breda, Trattoria Perron

Stel je voor; Zomaar lekker in de avondzon op een zomeravond in juli, op een gezellig terrasje. Mensen flaneren voorbij. Iemand heeft haast. Met een zware lederen weekendtas in de hand, holt hij voorbij om zijn trein alsnog te halen. Een verliefd stelletje wat helemaal in elkaar opgaat.

Ze slenteren lieflijk, plukkend aan elkaar, en besluiten neer te strijken op een bankje. Het soms opgewonden gekakel in verschillende talen. Ze vullen de zwoele avondlucht. Heerlijke geuren van tomaten, pasta en verse basilicum, maar ook de sensuele Italiaanse klassiekers die hier als achtergrond muziek fungeren maken het gevoel compleet, je waant je namelijk zomaar op een pleintje midden in Genua. Maar jongens, dit vakantiegevoel wat zich van ons meester maakt vinden we midden in Breda! Bij het Centraal Station. Vanavond zijn we namelijk te gast bij Trattoria Perron!

Eigenlijk kennen we Trattoria Perron allemaal al van het eerdere Brasserie Nul76. De uitbaters hebben de maanden van lockdown zeer creatief besteedt om werkelijk het totale concept om te gooien. Met een zeer verbluffend resultaat. Van het interieur tot het exterieur, van het bestek tot het servies, en vanzelfsprekend de kaart (die qua lay-out is omgetoverd tot een Italiaanse krant).

Diversiteit aan smaken…

We worden zeer gastvrij onthaald en mogen een plaatsje uitkiezen. Omdat het vrij warm is starten we eerst even met een bruiswater, vanzelfsprekend is deze afkomstig van Italiaanse bodem S. Pellegrino. Maar wanneer het aperitivo ter tafel komt, informeert Gunther of we er toch niet een lekker wijntje bij lusten. Ja, dat lusten we toch wel. Even later komt hij terug met een Toscaanse Chardonnay van Frescobaldi, de “Albizzia.”  Het betreft een zachte wijn met een lange afdronk. Met zijn strogele kleur doet hij al vermoeden dat we perzik kunnen proeven, maar ook peer en Citrus. Een heerlijke gerijpte Chardonnay mag de begeleider zijn van de bruschette! De kleuren en de versheid spatten er van af. De bruschette worden geserveerd op een prachtige houten plank, voorzien van een brandmerk logo (deze zijn overigens ook te koop). We starten met de bruschetta met buffelmozzarella, gekonfijte tomaat en verse pesto, de tricolore van Italië is een lust voor het oog en de smaakpapillen. Dan delen we de bruschetta met ricotta, caponata (een zoet/zure salsa) en basilicum, vervolgens verorberen we bruschetta met prosciutto di San Danielle, gekonfijte tomaat en Parmigiano . De prosciutto di San Danielle zou vergeleken kunnen worden met Parmaham, echter komt hij niet van Parma maar wordt hij ook langer (minstens 18 maanden) gerijpt en met minder zout gerijpt. Dit zorgt voor een zachte intense smaak. En de laatst overgeblevene is met een crème van geitenkaas, verse vijgen, pecannoten en een drupje honing. Delizioso! Wat een diversiteit aan smaken.

Als je van “mensen kijken houdt, zit je hier op een Tripple A locatie…”

We keuvelen ondertussen lekker verder en komen tot de conclusie dat we in het verleden best geregeld overdag koffie hebben gedronken bij Brasserie Nul76 en later bij Trattoria Perron, maar er nog nooit in de avond hebben vertoefd. Eigenlijk is de locatie heerlijk, zo in het avondzonnetje, en als je, zoals wij, van mensen kijken houdt, zit je hier echt op een tripple A locatie.

Verser dan vers…

Ondertussen wordt het volgende gerecht geserveerd, ook weer een typische Italiaanse klassieker; “Burrata Caprese.” Gunther legt ons ondertussen uit dat de verse ingrediënten (ook de Burrata) rechtstreeks uit Italië worden geïmporteerd. De Burrata komt oorspronkelijk uit Puglia. Burrata is een soort mozarella, maar deze is gevuld met ‘stracciatella’: een mengsel van room en stukjes verse mozzarella (hoho, niet te verwarren met de chocoladevariant). Buiten dat het wederom een plaatje voor het oog is, ook het servies overigens, want decoratie doet namelijk zeker ook wat, is de pure smaak weer uitmuntend. Verser dan vers!

Italië en haar goede, alles omvattende smaak…

We hadden het al over de flinke metamorfose welke Brasserie Nul76 naar Trattoria Perron heeft ondergaan. Ook binnen vinden we de tricolore terug, de muren en plafond van het rechter zitgedeelte laten geen twijfel bestaan over of je in een brasserie zit of een Italiaanse Trattoria. Een racefiets hangt ter decoratie stoer aan de wand, wat dan weer een knipoog is naar de Giro d’Italia. We zien dat er zowel olijfolie als Basalmico azijn van Perron te koop is. Giftbox met Limoncello en zoals eerder gezegd, de prachtige snij/serveerplanken. Alles met oog voor design en detail gestyled, tja wat wil je anders, als Italië naast haar voedsel en rijk cultureel erfgoed ergens om bekend staat, dan is het om haar goede, alles omvattende smaak.

Toewijding van hoog niveau…

Terug op onze plaats worden we weer verrast met het volgende gerecht. Verse tagliatelle in een crème van spinazie. On top Bresaola en Parmezaanse kaassnippers. Bresaola is een Noord-Italiaanse specialiteit van gezouten ossenhaas wat maandenlang wordt gedroogd. Je zou denken dat een mager stuk vlees zoals ossenhaas, door het drogen taai wordt, maar niets is minder waar. De Bresaola blijft heerlijk mals. Dat proeven wij ook. We zitten deze avond echt te genieten. Het eten is top, je zou zomaar de conclusie kunnen trekken dat je voor echt Italiaans eten alleen bij di Mama in de hak van de laars in Italië aan het goede adres bent. Maar dat is in dit geval een misvatting. De toewijding van het gehele team van Trattoria Perron is van zo’n hoog niveau, dat we vanavond al kunnen concluderen zelden zo geweldig Italiaans gedineerd te hebben. De gerechten worden nog steeds begeleidt door de Chardonnay van wijnhuis Frescobaldi, en dat mag. De volle Chardonnay heeft voldoende body om de gerechten feilloos te begeleiden.

Niet alleen lekker maar ook gezond en puur…

Hoewel we al aardig vol beginnen te geraken is Trattoria Perron nog niet klaar met ons in de watten te leggen. Het volgende gerecht wordt na een mooie pauze geserveerd. Overigens wat ook heel leuk is, is dat de gerechten te delen zijn. Met andere woorden, er komt een plateau, of bord in het midden van de tafel met betreffend gerecht en sierlijke goudkleurig bestek, waarmee je een en ander op je eigen bordje kunt scheppen.

Enfin, het volgende gerecht, is zeewolf met taggia olijven, gekonfijte tomaat, kappertjes en zeekraal. De zeewolf mooi op de huid gebakken en wederom die Mediterrane smaken, bellisima! Een leuke bijkomstigheid is natuurlijk ook dat je merkt dat het niet alleen heerlijke gerechten zijn maar ook heel gezond en puur.

Als toetje krijgen we nog een heerlijke tiramisu en bolletjes ijs om te delen, dat is dan misschien het enige wat vanavond iets minder gezond is maar jah, lekkerrrrrrrrrrrrrr!

Conclusie…

Breda is een zeer serieuze Italiaanse eetgelegenheid rijker en daarmee vinden wij Trattoria Perron een absolute aanrader. De gerechten, de entourage maar ook de integere, vriendelijke en no nonsens houding, en niet te vergeten doorzettingsvermogen van de uitbaters en het personeel om iets geheel nieuws te creëren in deze onzekere tijden is subliem!

Congratulazioni Trattoria Perron, jullie hebben ons een onvergetelijke avond bezorgd!

Ciao, a presto!

Trattoria Perron vindt je op de hoek van de Willemstraat tegenover het station

Geopend: Alle dagen van de week van 10.00 u. t/m 21.00 u.

www.trattoriaperron.nl | Tel:076-532 7575 | Willemstraat 29 Breda

Let op: Je kunt ook afhalen bij Trattoria Perron of laten bezorgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen