Bedrijf van de maand: JanenAlleman

09 nov 2017, 23:59 Horeca
img 20171025 wa0008
JanenAlleman

JanenAlleman is door Breda Nieuws uitgeroepen tot Bedrijf van de Maand november. Tijd om kennis te maken met Fabian, de grote initiator en eigenaar van 'het meest bijzondere lunchcafé' van Breda.

"Wat ons zo bijzonder maakt? Het feit dat we met bijzondere mensen werken." Fabian doelt op jongens en meiden met een beperking. "Dat varieert van mensen met een Down-syndroom tot mensen met autisme of een geboorteafwijking. Zij werken zowel mee in de bediening als in de keuken en hebben ook extra taken als wc's schoonmaken, stofzuigen, boodschappen doen, strijken..." Ook krijgen zijn medewerkers regelmatig een kookworkshop. "Dan mogen ze zelf nieuwe ideeën inbrengen en die leren ze dan maken. Zo maakten we vorige week nog lasagne."

Een keer in de maand maakt Fabian samen met de jongens en meiden een broodje van de maand. "Dat komt van hen. Een van de jongens wilde bijvoorbeeld een broodje maken met champignons en spekjes. Dat werk ik dan verder uit met brie en paprika en zo is ons 'Herfstbroodje' ontstaan." Op dezelfde manier wordt de 'soep van de maand' en het 'drankje van de maand' gemaakt. Een keer in de week kun je op vrijdagavond 'aanschuiven'. "Dan serveren we een verrassend 3 gangenmenu voor grote mensen en voor kinderen (pannenkoeken of het grote mensen menu in miniversie)."

Koken met liefde

Het idee voor JanenAlleman groeide 3 jaar geleden. "Ik kom zelf uit de horeca. Toen het bedrijf waar ik voor werkte over de kop ging, dacht ik: ik heb altijd voor een ander gewerkt, het is tijd om iets voor mezelf te gaan doen. Iets met koken, want ik hou van koken, maar dan anders." Fabian steekt er volgens eigen zeggen 'meer liefde' in. "Ik maak niet zomaar een tosti met ham en kaas. Het is veel lekkerder om de ham eerst in de pan te bakken. We hebben bijvoorbeeld ook een Tosti Vega met uienmarmelade die we zelf maken. Of een broodje tonijnsalade met stukjes gedroogde abrikoos. Ik vind het leuk om combinaties te maken waarvan anderen zich afvragen of het wel kan."

img 7118

'Zoveel mogelijk 1 op 1 begeleiding'

Fabian begon JanenAlleman ooit met stagiaires. "Dat was 3 jaar geleden. Zij kwamen via bijzonder onderwijs bij ons terecht. Drie van hen zijn daarna gebleven." De andere jongens en meiden zijn via hun ouders binnengekomen. "Zij werken via het persoonsgebonden budget (PGB) bij ons. Het PGB maakt werkplekken als deze mogelijk. Ieder bedrijf die het aandurft, zou dit kunnen doen. Deze mensen verdienen net zo goed een plekje in de samenleving en het is echt te realiseren." De begeleiding neemt Fabian heel serieus. "Alle jongens en meiden krijgen zoveel mogelijk 1 op 1 begeleiding. We werken met dagbegeleiding, een verantwoordelijke op de vloer en een eindverantwoordelijke op de vloer die zorgplannen maakt en week- en maanddoelstellingen opstelt. Mijn vrouw staat daar nog boven. Zij houdt alles in de gaten."

'Ouders zien hun kinderen groeien'

Ouders waarderen de aanpak van Fabian. "Kinderen met een beperking zijn op hun 16e uitgeleerd. Er is geen vervolgopleiding waar ze naar toe kunnen. Hier leren ze echt werken. Dat vinden ouders heel belangrijk. Ze zijn ook erg betrokken bij het leven van hun kinderen en zien de groei van hun kinderen en de zelfstandigheid die ze krijgen."

img 20171025 wa0008

Lokale leveranciers

Naast de zorg voor zijn medewerkers probeert JanenAlleman ook bewust om te gaan met de wereld om hem heen. "We gebruiken heel veel biologische producten van lokale leveranciers. Belangrijk daarbij is dat die mensen dezelfde insteek hebben als wij. Zoals De Moerbei. Zij werken ook met mensen met een beperking en met mensen met leer- en gedragsproblemen. Daar halen we seizoensgebonden groente en fruit. En op dinsdag en vrijdag gaan we naar de lokale markt."

Voor en door 'JanenAlleman'

Het team van JanenAlleman bestaat niet alleen uit mensen met een verschillende achtergrond, er wordt ook gekookt voor 'Jan en Alleman'. "De drempel ligt laag. Er komen veel ouders met kinderen eten, maar ook jongeren en oudere mensen. Ik kook voor iedereen wel iets." Ook verkoopt het lunchcafé meubels aan jan en alleman. "Alle meubels in ons lunchcafé zijn te koop. Ze worden zorgvuldig door mijn vrouw bij elkaar gezocht via kringloopwinkels en rommelmarkten. Daar maakt ze dan iets moois van. Mensen vinden het leuk en door ze te verkopen, krijgen we wisseling in onze inrichting."

Nieuwsgierig geworden?

Bij JanenAlleman is geen dag hetzelfde. Dus kom snel langs en laat je verrassen. Wil je op vrijdagavond aanschuiven? Vergeet dan niet te reserveren want de plaatsen zijn beperkt. Kijk voor meer informatie op www.janenallemanbreda.nl .