Alle 440 Bredase speelplekken rookvrij

Foto: Gemeente Breda

Vanaf 2022 zijn alle speelplekken in Breda rookvrij. Woensdag 9 maart is daar weer een stap in gezet. Wethouder Arjen van Drunen onthulde met een van de kinderen een ‘rookvrij’ bordje. Dit werd gedaan bij een speelplek aan de Julie Claeysstraat in de Haagse Beemden.

Het doel: kinderen beschermen tegen het schadelijke meeroken en de verleiding van roken. Dat is belangrijk in Breda. Verschillende partners in de wijk hebben activiteiten georganiseerd. Dit is gedaan om van de onthulling van het bordje een feestelijk moment te maken voor de kinderen.

Goede voorbeeld

Wethouder Gezondheid, Arjen van Drunen, is blij dat alle speelplekken in Breda rookvrij worden: “Met gezond oud worden kun je niet vroeg genoeg beginnen. Kinderen moeten daarom ook de kans krijgen rookvrij te kunnen spelen en op te groeien. Ook vinden we het belangrijk dat we aan onze kinderen het goede voorbeeld geven. Daarom kiezen we voor een rookvrije speelomgeving. Uiteraard is en blijft iedereen welkom op de speelplekken.”

Zien roken, doet roken

Spelen in een gezonde en veilige omgeving is belangrijk voor kinderen. Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Helaas is het zo dat zien roken, doet roken. Honderden kinderen raken er wekelijks aan verslaafd. Op een rookvrije plek wordt dat tegen gegaan: kinderen krijgen hier het goede voorbeeld. Dit draagt bij aan de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’.

Rookvrije Generatie

Een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken, dat is waar ‘Rookvrije Generatie’ naar toe werkt. Ieder kind dat per week verslaafd raakt aan roken is er één te veel. De bond streeft ernaar dat kinderen niet meer in de verleiding komen om te gaan roken. Daarom is het nodig dat het goede voorbeeld wordt gegeven en dat omgevingen waar veel kinderen komen rookvrij worden gemaakt. Een speelplek is een belangrijke omgeving in het leven van opgroeiende kinderen. Daarom worden er op dit soort plekken borden en tegels geplaatst. Zo draagt een rookvrije speelplek bij aan het realiseren van de Rookvrije Generatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen