Grote Kerk Breda presenteert bijzondere tentoonstelling: Koerstrui in de kerk

Foto:

In aanloop naar de La Vuelta presenteert de Grote Kerk vanaf 1 juli een tentoonstelling: Koerstrui in de kerk. De tentoonstelling bestaat uit de grootste verzameling wielertricots ter wereld. Deze is in handen van de Brabantse verzamelaar Henk Theuns.

Op zondag 21 augustus 2022 gaan de 184 renners van de La Vuelta door de Grote Kerk Breda. Tijdens de Ronde van Spanje maakt de adrenaline in hun lichaam even plaats voor stilte en bezinning. Sommige renners zullen ook een kaars aansteken ter herdenking van de coronaslachtoffers.

Een verrassende en kleurrijke tentoonstelling voor jong en oud

De collectie van Henk Theuns bevat 7000 wielertricots. De absolute toppers van deze collectie worden op een eigentijdse, creatieve manier getoond in de Grote Kerk Breda. De selectie van de tentoonstelling is gemaakt door ontwerper Jan Konings en oud-wielrenner en journalist John den Braber. Ook de verhalen achter de bijzondere wielertricots zullen te bewonderen zijn.

Mart Smeets zegt over Henk Theuns: “Werkelijk ge-wel-dig! Ik kan niets anders zeggen: wat een waanzinnig fantastische verzameling.”

Marieke Wiegel, directeur van de Grote Kerk Breda, is er trots op om in het kader van La Vuelta Holanda een bijzondere tentoonstelling te presenteren: “De verbinding tussen de populaire wielersport en religie is geen vreemde. Het wielertricot is als de relikwie van deze sport. Het wordt dan ook door menig fan met enthousiasme verzameld. Het is geweldig de collectie van de Brabantse verzamelaar Henk Theuns in aanloop van La Vuelta Holanda in Grote Kerk Breda een erepodium te bieden.”

Speciaal ontwerp voor het nieuwe tricot La Vuelta Holanda

Modeontwerper Mattijs van Bergen gaat de rode trui voor de eerste drie etappes in Nederland ontwerpen. Dit doet hij in opdracht van de gemeente Breda en La Vuelta Holanda. Deze unieke nieuwe Nederlandse rode trui én alle historische truien van de Ronde van Spanje krijgen binnen de tentoonstelling een ereplaats in de Mariakapel.

Twaalf oud-profwielrenners geportretteerd

Fotograaf Ari Versluis en styliste Ellie Uyttenbroejk maken speciaal voor Koerstrui in de kerk een nieuwe ExactitudesHiervoor poseren twaalf bekende oud-professionele wielrenners in hun iconische wielertricot. De levensgrote beelden zullen groots in de kerk tentoongesteld worden.

Wielerspreken in juli en augustus

De tentoonstelling Koerstrui in de kerk kent een vol en rijk publieksprogramma. Tijdens de wekelijkse wielerspreek op zondag deelt een bekende Nederlander zijn of haar wielerpassie met het publiek. Henk Theuns, Jan Konings en John de Braber zullen tijdens de tentoonstelling rondleidingen verzorgen. Speciaal voor kinderen is er een programma waar zij onder begeleiding werken aan speciale wielerbuttons van La Vuelta Holanda.

100 dagen fietsen en feest

Koerstrui in de kerk maakt deel uit van het La Vuelta Holanda programma ‘100 dagen fietsen en feest’. Van 12 mei tot en met de etappe dag op 21 augustus zijn er alleen al in Breda meer dan dertig activiteiten en festiviteiten in relatie tot wielrennen, fietsen en de Spaanse-Bredase historie.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen