Drukke mantelzorgers krijgen hulp van netwerkcoach

Foto: Joost van Velsen

Mantelzorgers die graag hulp willen bij hun zware zorgtaken, maar niet goed weten bij wie ze moeten aankloppen, kunnen terecht bij het Steunpunt informele zorg Breda (StiB). Met speciale netwerkcoaches helpen ze mantelzorgers hun hulptroepen beter te organiseren. Omdat mantelzorgers vaak alleen en onder grote druk zorg verlenen kunnen ze dit vaak niet zelf en ligt soms een sociaal isolement op de loer.

‘Mantelzorgers houden veel ballen in de lucht. In al die drukte is het lastig om te bepalen waar hulp bij gewenst is’, verklaart het StiB over de situatie waarin veel mantelzorgers verkeren. Zij zorgen vaak voor vrienden of familieleden die door ouderdom of ziekte extra zorg en aandacht nodig hebben. Deze zorg is vaak langdurig en onbetaald.

Grote druk

Ondanks dat de druk groot is, verlenen mantelzorgers de zorg vaak alleen. Dat ligt volgens het StiB niet aan hun persoonlijke omgeving: ‘Mensen uit de omgeving willen vaak best helpen, maar weten niet goed op welke manier.’ Een netwerkcoach moet mantelzorgers helpen om hulptroepen in te zetten, zodat ze de zorg langer vol kunnen houden. Mantelzorgers kunnen dan makkelijker een beroep doen op hun eigen netwerk, of het netwerk van degene die wordt verzorgd.

Sociaal isolement

De netwerkcoach is ook beschikbaar voor verzorgers die in een sociaal isolement zijn geraakt. Zij hebben vaak een beperkt netwerk dat een coach kan uitbreiden.

Meer informatie is te lezen op de website van het StiB.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen