10 jaar Herenboeren! 25 mei 2024 open dag Herenboerderij Op 't Lies Breda

14 mei , 12:31 Nieuws
herenboeren open dag 25 mei 2024
Herenboeren
Herenboeren bestaat 10 jaar. En in die tien jaar zijn er 21 Herenboerderijen opgericht. Eén daarvan ligt op de grens van Breda en Etten-Leur en is sinds 2020 in actie, Herenboeren Op 't Lies.
Van Drenthe tot Limburg en van Rotterdam tot Enschede eten al meer dan 9000 'Herenboeren' van hun eigen coöperatieve boerderij: onbespoten groente en fruit, eieren en - voor wie wil - af en toe vlees van dieren die bijna altijd lekker buiten rondscharrelen.

Open Boerderij Dag op 25 mei 2024

Om 10 jaar Herenboeren te vieren organiseren bijna alle Herenboerderijen dit voorjaar open dagen. Een gezellig uitje voor jong en oud! Herenboeren Op 't Lies opent haar deuren op 25 mei 2024 van 11.00 tot 15.00 uur. Op de open dag worden leuke kinderactiviteiten aangeboden. Tijdens de rondleidingen voor de volwassenen vertellen enthousiaste en betrokken Herenboeren wat er verbouwd wordt op de Herenboerderij en hoe ze te werk gaan zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Ook ontdek je hoe de biodiversiteit en het bodemleven bevorderd worden en kun je de dieren, die lekker op het land lopen, van dichtbij bekijken.

Wat is een Herenboerderij?

Herenboeren Op 't Lies is een gemengd professioneel boerenbedrijf van ca. 20 hectare dat 250 huishoudens (ongeveer 450 monden) van groente, fruit, eieren en - voor wie wil - vlees voorziet. Deze huishoudens zijn samen mede-eigenaar van de boerderij in de vorm van een coöperatie. Een professionele boer werkt in loondienst voor de coöperatie. De leden dragen allemaal hun steentje bij door mee te helpen op de akkers, bij de uitgifte, in het onderhoud of in een commissie- of bestuursfunctie.
Naast de 21 bestaande Herenboerderijen, verspreid over het hele land, zijn nog eens 35 initiatiefgroepen van burgers bezig hun eigen lokale Herenboerderij op te richten. Hiervan gaan later dit jaar hoogstwaarschijnlijk nog een 3 van start ( zie deze kaart ). Met haar snel groeiende landelijke netwerk van boerderijen toont Herenboeren aan dat de productie van ons dagelijks voedsel anders, beter en bovenal duurzamer kan. Herenboeren ziet grote kansen voor deze coöperatieve boerderijen waarbij de leden (burgers) zowel eigenaar, ondernemer, producent én consument zijn. Het doel is minstens 75 Herenboerderijen in 2030.

Samen de voedseltransitie versnellen

Daarnaast zet Stichting Herenboeren Nederland zich op breed maatschappelijk vlak in voor de landbouw- en voedseltransitie. Want de opgave waarvoor we in Nederland staan is groot. Herenboeren Nederland bouwt actief mee aan ecosysteem van partnerorganisaties om de duurzame transitie van de Nederlandse voedselketen te versnellen. Samen met haar partnerinitiatieven initieert en verricht Herenboeren Nederland onderzoekt, leidt boeren op en doet wijzigingsvoorstellen voor wet- en regelgeving.
Initiatiefnemer en bestuurder-directeur Geert van der Veer van Herenboeren Nederland: "Herenboeren wil alle burgers in Nederland in staat stellen zich te verbinden met zijn of haar voedsel en mee helpen landbouwgrond gezond te maken, biodiversiteit te herstellen en natuur te behouden voor de generaties na ons.
Schrijf je in voor De Breda Nieuwsbrief van Breda Nieuws & De Breda App (zie linkedin )