Zo help je je kind veilig sociale media gebruiken

Foto: Pixabay/publiek domein

Veel ouders laten hun kind hun gang gaan op sociale media, terwijl het belangrijk is dat hun koter in de gaten wordt gehouden. Dat stelt social media-expert Corinne Keijzer. “Zo plaatsen kinderen snel, zonder na te denken, foto’s online die hen kunnen schaden.”

Om te voorkomen dat je kind chat met een veertigjarige man of foto’s online plaatst die beter niet op het wereldwijde web hadden kunnen staan, geeft Keijzer tips aan ouders over hoe ze hun kind kunnen leren om verantwoord om te gaan met sociale media:

  • Begeleid je kind

“Als je merkt dat je kind de behoefte heeft om een sociale media-account aan te maken, wat meestal is rond de leeftijd dat ze naar de middelbare school gaan, is het aan te raden om met je kind in gesprek te gaan over sociale media en de risico’s daarvan. Maak vervolgens samen een account en laat je kind goedkeuring vragen voor het plaatsen van berichten en foto’s. Als dat goed gaat, kun je af en toe meekijken met wat je kind online uitspookt. Als je merkt dat hij of zij sociale media verantwoordelijk gebruikt, kun je het steeds meer loslaten.”

  • Scherm sociale media-accounts af

“Stel de privacy-instellingen van de sociale media-accounts van je kind zo in dat alleen vrienden de foto’s en berichten van hem of haar kan bekijken. Vergeet bij Facebook ook niet om in te stellen dat alleen vrienden van vrienden contact met je koter kunnen opnemen.”

  • Oordeel kritisch over foto’s

“Kinderen plaatsen snel foto’s online die hen kunnen schaden als ze in de verkeerde handen vallen, zoals in gekke poses. Sta dat als ouder niet toe, ook niet als het account is afgeschermd. Kiekjes kunnen namelijk gewoon gekopieerd worden door vrienden en vervolgens verder worden verspreid.”

  • Laat je kind niet continu online

“Zorg dat je kind niet continu tijd doorbrengt online. Zo is het goed als kinderen hun mobiel wegleggen tijdens het eten en na negen uur ’s avonds, zodat ze een goede nachtrust hebben. Dat is ook belangrijk voor later. Als kinderen namelijk denken dat het normaal is om continu online te zijn, kan het zijn dat ze dat later ook doen tijdens hun werk met alle gevolgen van dien.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen