Wim van de Donk beste bestuurder 2016

Foto: Provincie Noord-Brabant

Tijdens een bijeenkomst van het blad Binnenlands Bestuur in het provinciehuis van Utrecht is de Brabantse commissaris van de Koning, Wim van de Donk, op 26 januari uitgeroepen tot beste bestuurder van 2016. Hij ontving het predicaat uit handen van minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk. De gemeente Breda werd uitgeroepen tot best bestuurde decentrale overheid.

De kwaliteit van het openbaar bestuur in Brabant werd verder onderstreept door de nominaties van wethouder Paul Smeulders (Helmond) en Staf Depla (Eindhoven) voor de titel beste bestuurder en het feit dat Brabants provincieambtenaar Teun Meulepas kortgeleden door Futur.nl is uitgeroepen tot jonge ambtenaar van 2017.

Wim van de Donk werd genomineerd op basis van de kracht van zijn netwerk dat hij ten dienste van Brabant inzet. Hij was in 2016 de voorzitter van de Commissie Toekomstgericht Lokaal Bestuur, die zich bezig hield met de vraag of de inrichting van ons bestuurlijke systeem effectief genoeg is. In de nominatie wordt de commissaris omschreven als betrokken, verbindend en deskundig. Hij schuwt daarbij de moeilijke dossiers als de opvang van vluchtelingen en de aanpak van de georganiseerde criminaliteit niet. In zijn dankwoord zei Van de Donk de titel op te dragen ‘aan alle Brabanders. Want Brabant, dat zijn we samen’.

Breda, ook al de ‘de op een na beste stedentrip van Nederland‘, wordt in de nominatie omschreven als een plek voor het realiseren van grote dromen. Het bestuur geeft daarbij het voorbeeld en kijkt verder dan de eigen grenzen; niet enkel gericht op het vooruit helpen van eigen inwoners, maar met oog voor de ontwikkeling van regio West-Brabant. Het Bredase college wordt getypeerd als integer en daadkrachtig. En daaruit blijkt dat het niet alleen bij dromen blijft.

De verkiezing tot beste bestuurder wordt jaarlijks georganiseerd door Binnenlands Bestuur en het onderzoeksbureau Necker van Naem. De nominaties komen tot stand op grond van een enquĂȘte onder leden van gemeenteraden, provinciale staten, burgemeesters en wethouders. Nadat de kandidaten genomineerd zijn volgt een internetstemming.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen