Eerste hulp bij stemstress

Foto: Partijwijzer NPO / Hans Kouwenhoven

Op 15 maart mogen we weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Weet jij nog niet op welke partij je gaat stemmen? Je bent niet alleen, ongeveer 70 procent van de Nederlandse kiezer zou nog steeds zwevende zijn.

Met inmiddels 28 partijen om uit te kiezen, is een beetje hulp vast welkom.

Daarom hier een overzicht van een aantal ‘stemhulpen’.

Bij de bekende StemWijzer kun je aan de hand van 30 stellingen over actuele verkiezingsonderwerpen zien met welke partijen je de meeste overeenkomsten hebt. Deze stemhulp is gemaakt door informatiecentrum ProDemos, een door de overheid gesubsidieerde stichting.

Kieskompas, de stemhulp van politicoloog André Krouwel, is op 11 februari online gegaan. Het Kieskompas geeft niet een direct stemadvies, maar bepaalt aan de hand van stellingen je positie tussen alle partijen in het politieke landschap.

Misschien wil je weten wat de partijen de afgelopen periode hebben gedaan. Dan kun je terecht bij de StemmenTracker. Op deze site wordt bijgehouden wat partijen gestemd hebben in de Tweede Kamer. Deze site is ook ontwikkeld door ProDemos.

De BOOS Polertiek App helpt jongeren kiezen.

Voor de 800.000 jongeren die op 15 maart voor het eerst mogen stemmen, heeft de NPO heeft de Partijwijzer gemaakt. De Publieke Omroep wil de jongere kiezers hiermee aanmoedigen hun stem uit te brengen.

De Cannabis Kieswijzer geeft onder het motto ‘Laat je stem niet in rook opgaan’ een overzicht van partijstandpunten over softdrugs. De Cannabis KiesWijzer is een initiatief van de Stichting Maatschappij en Cannabis, een belangenvereniging binnen de cannabissector.

De FairKiezingswijzer beoordeelt verkiezingsprogramma’s van zittende partijen in de Tweede Kamer op de mate waarin ze rekening houden met de belangen van ontwikkelingslanden. De FairKiezingswijzer is gemaakt door Fair Politics van de Foundation Max van der Stoel, die zich sterk maakt voor internationale solidariteit.

De stemhulp Groen Kieskompas laat de kiezer aan de hand van tientallen stellingen op het gebied van natuur en milieu zien hoe ‘groen’ de partijen zijn. Het is een initiatief van milieuorganisaties Natuur & Milieu, Vogelbescherming, Greenpeace, Milieudefensie Wereld Natuur Fonds en het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. De wijzer is ontwikkeld door Kieskompas.

De Dierenkieswijzer is een kieswijzer van zestien dierenwelzijnsorganisaties verenigd in de Dierencoalitie. In een reeks stellingen geven partijen aan wat hun punten zijn op het gebied van dierenwelzijn en hoe hoog ze die in het vaandel hebben staan. De Dierenkieswijzer is nog niet online.

Succes! En mis je nog een relevante stemhulp-wijzer, laat het ons weten.

Reacties