Gastopvang gezocht voor 23-jarige jongen

Foto: STIB Breda

Voor een jongen van 23 jaar oud met het syndroom van Down zoekt Steunpunt informele zorg Breda (StiB) gastopvang, waar hij van vrijdagavond tot en met zondagmiddag één keer in de zes à zeven weken mag logeren. Door de zorg tijdelijk over te nemen van zijn ouders, ontstaat er ruimte en tijd voor henzelf. Zo ondersteun je als vrijwilliger de ouders bij hun taak als mantelzorger.

De jongen voor wie StiB gastopvang zoekt, is een vrolijke jongen die houdt van muziek luisteren, zwemmen en tv-kijken. Hij begrijpt alles wat iemand van ongeveer 1 jaar oud ook begrijpt. Dat betekent dat hij niet alleen kan zijn en hulp nodig heeft bij het verzorgen. Het is belangrijk om goed naar zijn lichaamstaal te kijken en grenzen aan te geven. Met kleine kinderen kan hij niet zo goed opschieten. StiB is op zoek naar iemand die rustig en stabiel is en de dag voor hem weet in te delen. Het is niet nodig om heel ondernemend te zijn. Deze jongen vindt het prettig als er niet te veel onverwachte dingen gebeuren. Hij houdt vooral van huiselijke gezelligheid en kan genieten van de kleine dingen, zoals samen een kopje thee drinken of ontbijten. Het zou fijn zijn als hij soms ook voor iets langere tijd zou kunnen komen, zodat zijn ouders samen op vakantie kunnen.

In principe kan iedereen vanaf 21 jaar gastopvang verzorgen, ongeacht de gezinssamenstelling, culturele achtergrond of burgerlijke staat. Het belangrijkste is dat de vrijwilligers een warm en veilig thuis kunnen bieden. Vooraf ontvangen vrijwilligers een uitgebreide screening en scholing waarin zij leren hoe het is om gastopvang te bieden en wat daarvoor nodig is.

Mensen die hun hart en huis willen openstellen voor deze jongen, of graag meer informatie willen, kunnen contact opnemen met StiB via [email protected] of 076 750 32 00 of Surplus (Mariëlle Roest) 06 209 36 154 of [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen