Aanvragen opruimvergoeding drugsafval

Foto: Politie.nl

Gemeenten en grondeigenaren in Noord-Brabant die vorig jaar kosten hebben moeten maken voor het opruimen van drugsafval, kunnen vanaf dinsdag 23 mei tot en met 15 augustus een financiële tegemoetkoming (maximaal 50%) aanvragen. In totaal is hiervoor € 500.000 euro beschikbaar.

Uit de onlangs door de politie gepubliceerde cijfers blijkt dat Noord-Brabant nog steeds het meest lijdt onder de dumpingen van afval van de productie van synthetische drugs. Grondeigenaren, veelal gemeenten, waterschappen, terrein beherende organisaties, maar ook particulieren, draaien op voor de kosten van het opruimen en afvoeren.

Drie maanden
Om gedupeerden financieel tegemoet te komen, heeft het Rijk voor de jaren 2016, 2017 en 2018 telkens 1 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het is de bedoeling dat er daarna een definitieve vergoedingsregeling komt. Vorig jaar werd minder gebruik gemaakt van de subsidieregeling dan werd verwacht. Mede om deze reden is de periode voor het indienen van aanvragen nu verlengd tot drie maanden. De provincie attendeert gemeenten en waterschappen per brief op de openstelling van de subsidieregeling. De subsidie kan worden aangevraagd via www.subsidiedrugsafval.nl.

Ruimere criteria
Gemeenten krijgen nu ook een deel van hun personele kosten vergoed. Bovendien worden voortaan ook de kosten vergoed voor het opruimen van drugsafval uit gierkelders en riolen. De tegemoetkoming in de kosten bedraagt in alle gevallen maximaal 50%. Het Ministerie van I. en M. ziet geen mogelijkheden om te voldoen aan de recente oproep van PS om 100% van de kosten te vergoeden.

Samen sterk
Voorwaarde voor gemeenten om in aanmerking te komen voor opruimsubsidie is dat zij participeren in het project Samen Sterk in Brabant (SSiB). In dit project werken provincie en gemeenten samen om het preventieve toezicht in het buitengebied te versterken. Dat toezicht is onder meer gericht op het voorkomen c.q. signaleren van drugscriminaliteit.

Lees meer: Breda bovenaan regionale Misdaadmeter

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen