25 flexwoningen voor Kesteren om woningtekort tegen te gaan

Foto: Alleewonen

Er is een dringende huisvestingsbehoefte in de goedkope sociale huursector in Breda. De flexwoningen in de Kesterenlaan (in de Haagse Beemden) en volgend jaar in de Koraalstraat (in de wijk Brabantpark) komt de dringende huisvestingsbehoefte tegemoet.

Wethouder Patrick van Lunteren zette dinsdagmiddag vanuit de hijskraan de laatste woning op zijn plek aan de Kesterenlaan (hoek Arenberglaan/ Kesterendreef, in de buurt van het Cruyff Court). In overleg met omwonenden zijn de woningen geplaatst in een blok: 10 woningen links en rechts met de rug tegen elkaar en aan de kopse voorkant vijf woningen. Ook het parkeren op het terrein is afgestemd met de buurt. De woningen zijn vanaf medio september geadverteerd op Klik voor Wonen via het lotingsmodel. Inschrijfduur speelt geen rol. AlleeWonen voert inmiddels al gesprekken met kandidaten die via Klik voor Wonen hun interesse kenbaar hebben gemaakt.

Urgentie meer goedkope woningen

Momenteel moeten woningzoekenden in Breda met een dringende huisvestingsbehoefte in de goedkope sociale huursector vaak te lang wachten op een geschikte woning. Er zijn simpelweg te weinig huurwoningen in die prijsklasse beschikbaar. “Een probleem dat je via de traditionele weg niet zo maar oplost”, vertelt Tonny van de Ven bestuurder bij AlleeWonen. “Voordat je ergens 25 woningen kunt bouwen ben je vaak minstens 3 à 4 jaar verder. Gelukkig voelde ook de gemeente Breda de urgentie om vaart te maken om meer goedkope huurwoningen in Breda te krijgen. Mede gebaseerd op ervaringen elders in het land hebben we samen met de gemeente gekeken welke locaties in Breda geschikt zijn om tijdelijk – in dit geval 10 jaar – flexwoningen neer te zetten. De Kesterenlaan is een van deze locaties, de andere is de Koraalstraat in Brabantpark. Daar komen begin volgend jaar 22 flexwoningen. Wethouder Van Lunteren vult aan: “Bewoners werden in eerste instantie geconfronteerd met onze plannen. Maar al snel dachten actieve buurtbewoners constructief mee. We bleven met elkaar in gesprek en weerstand maakte plaats voor betrokkenheid. Zo is er een prachtig ontwerp ontstaan. Ik neem m’n petje af voor het constructieve proces.”

In Kesteren is een beheergroep opgericht die de leefbaarheid van de woonomgeving in de gaten houdt met korte lijntjes naar instanties om eventuele problemen tijdig te melden. Speciaal voor woningzoekenden die dringend op zoek zijn naar een woning De woning zijn bedoeld voor 1- of 2-persoonshuishoudens zonder kinderen. Het inkomen moet onder de huurtoeslaggrens liggen zodat 1- en 2-persoonshuishoudens met een lager inkomen ervoor in aanmerking komen. AlleeWonen verhuurt de woningen alleen aan mensen die dringend woonruimte nodig hebben en dit ook aan kunnen tonen. Het gaat om mensen die door geen of weinig inschrijftijd via de gewone weg niet snel in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, maar vanwege hun financiële situatie wel een beroep moeten doen op de sociale woningmarkt. Denk bijvoorbeeld aan mensen die op straat dreigen te komen door scheiding of gedwongen verkoop van hun woning of starters boven de 23 jaar die na hun studie uit de studentenkamer moeten. Eind oktober zullen de geselecteerde kandidaten de woningen betrekken.

Huurcontract voor 2 jaar

De kandidaat voor een flexwoning krijgt een huurcontract met een bepaalde tijd, namelijk voor twee jaar. Na twee jaar eindigt het huurcontract en moet men de woning verlaten. Men behoudt de inschrijftijd bij Klik voor Wonen. Op deze manier blijven de flexwoningen beschikbaar voor de doelgroep die per direct woonruimte nodig heeft.

Alle 25 flexwoningen hebben dezelfde indeling: één open leefruimte met daarin een woongedeelte met keukenblok (inclusief afzuigkap, kookplaat en koelkast) en slaapdeel. De aparte badkamer heeft een douche, toilet en wasbak en opstelruimte voor een wasmachine. De woningen worden woonklaar opgeleverd en heeft een netto oppervlakte van 28 m2. Verder heeft elke woning een eigen privéterras. Op het terrein komen gemeenschappelijke (fiets)bergingen en parkeerplaatsen. De woningen hebben een kale huurprijs van € 450 per maand.

Reacties