Internationale dag verkeersslachtoffers

Foto: ANP

In Brabant staan we op zaterdag 18 november stil bij de verkeersslachtoffers in onze provincie. Om dat te symboliseren, stonden er 113 lege stoelen op het Kasteelplein in Breda. Daarmee vraagt de provincie Noord-Brabant tijdens de internationale dag van de herdenking van verkeersslachtoffers aandacht voor veiliger verkeer.

‘Een stoel voor elk verkeersslachtoffer’ maakt de onveiligheid van het verkeer scherp zichtbaar. Op de labels aan de stoelen staat basale informatie over het ongeval: leeftijd, geslacht, vervoermiddel en oorzaak. Ook in andere provincies wordt op deze manier stilgestaan bij verkeersslachtoffers tijdens de internationale herdenkingsdag. Christophe van der Maat, gedeputeerde Mobiliteit van Noord-Brabant en Boaz Adank, wethouder van de gemeente Breda zijn op de bijeenkomst aanwezig en gaan in gesprek met nabestaanden en aanwezigen en vragen aandacht voor het belang van verkeersveiligheid.

Gedrag
De afgelopen jaren was een daling van het aantal Brabantse verkeersslachtoffers zichtbaar. Helaas was er in 2015 en 2016 weer sprake van een stijging; er waren vorig jaar 113 verkeersdoden te betreuren. Met deze actie vragen de Brabantse verkeersveiligheidspartners aandacht voor veilig verkeer. Echter, alleen met verberingen aan de infrastructuur en handhaving op verkeersovertredingen zijn onvoldoende. Het gedrag van weggebruikers is essentieel om het veiliger te krijgen op de weg. Op het Kasteelplein is daarom ook het promoteam van NUL verkeersdoden Brabant aanwezig. Zij gaan met voorbijgangers in gesprek over het verkeer, wat kun je zélf doen om je vellig in het verkeer te bewegen?

Brabant gaat voor NUL verkeersdoden
In de provincie Noord-Brabant werken gemeenten, provincie, politie, Rijkswaterstaat, en ook scholen gezamenlijk aan de verkeersveiligheid, onder het motto: Brabant gaat voor NUL verkeersdoden. De campagne stimuleert Brabanders alert te zijn in het verkeer. Dat is hard nodig, want in 90% van de gevallen komt een ongeluk door menselijk gedrag; niet opletten, rijden met alcohol of bijvoorbeeld door rood rijden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen