Nog onduidelijkheid voor chefkok Radim

Foto: Wok me Home

Een gesprek vrijdagochtend tussen de gemeente Breda en wok-kok Radim Mazanek heeft nog niets opgeleverd. Over twee weken zal er een vervolggesprek zijn.

De gemeente Breda is van mening dat de heer Mazanek zonder vergunning een standplaats inneemt in de Gasthuisstraat in het centrum van Breda. De wok-kok is van mening dat hij als straatventer niet valt onze deze categorie ondernemers en dat hij voldoet aan de juridische eisen. Hij verplaatst zijn bakfiets op het moment dat hij een kwartier geen klanten heeft, na 22:00 uur is hij niet actief en hij zit andere verkopers naar eigen zeggen niet in de weg. In het gesprek met de gemeente vrijdagochtend is hier geen duidelijkheid over gekomen. “Ondanks dat Radim diverse aanpassingen heeft gedaan aan zijn bakfiets en nu aan de regels voldoet, blijven de betrokken ambtenaren van mening dat hij een standplaatsvergunning moet hebben”, laat SP-raadslid Dirk Uyl weten die de heer Mazanek juridisch bijstaat.

In een reactie aan Breda Nieuws laat de Tsjechische kok weten positief te zijn naar de uitkomst van de komende gesprekken. Hij geeft nogmaals aan geen wetten of regels te overtreden en heeft tijdens het gesprek vanmorgen geen antwoorden gekregen waarom de gemeente dat anders ziet. ” I still do believe the story will have happy end, and I will serve noodles to all my dear customers when I will recover from the road accident .. and of course..I’m very thankful for all help and support from all those nice people this is also something I guess, what’s makes our city such beautiful place. A place where the people cares.”

Op 10 oktober 2017 is aan de heer Mazanek een voornemen tot handhaving gestuurd. Hierop stelde de SP Breda enkele vragen aan het college waaronder over “de verontwaardiging van velen  dat uitgerekend de Gemeente Breda hem nu het werken onmogelijk dreigt te maken”. Op 15 november werd dit door het college beantwoord: “Wij proberen rekening te houden met alle partijen. Zo is de gemeente Breda gaan handhaven na klachten van bewoners uit de buurt. Ook kunnen wij ons de verontwaardiging van collegaondernemers voorstellen wanneer iemand zonder vergunning een standplaats mag innemen of in afwijking van de regels zomaar een vergunning kan krijgen. Terwijl andere ondernemers in sommige gevallen een hoge pachtprijs betalen voor een standplaatsvergunning of te horen hebben gekregen dat er op dit moment geen mogelijkheden meer zijn.”

De heer Mazanek staat overigens nu niet zijn gewilde maaltijden te bereiden. Twee weken terug werd hij geschept door een auto. Door enkele buurtbewoners is een Facebookactie gestart om hem financieel te ondersteunen, omdat hij nu niet in zijn inkomen kan voorzien.

In de buurt wordt de wok-kok naast zijn heerlijke verse maaltijd geroemd om de sociale functie die hij vervult. Buren leren elkaar kennen en het is ’s avonds veiliger rondom het speelveldje aan de Gasthuisstraat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen