Zieke Bredase kinderen dankzij robotje tóch in de klas

Foto: gemeente Breda

Kinderen die door ziekte of andere aanleiding tijdelijk niet in de klas kunnen zijn, kunnen in Breda gebruikmaken van een robotje om toch de lessen te kunnen blijven volgen.

Breda is de eerste gemeente in Nederland die daarvoor een vijftal robotjes van de Noorse startup No Isolation heeft aangeschaft.

Interactie vanuit ziekbed

Grootste voordeel van de robotjes ten opzichte van bestaande oplossingen is dat het zieke kind niet zichtbaar is in de klas. Daarnaast kan het kind zelf, zonder hulp van ouders of school op elk gewenst moment inloggen op de robot, en ook actief deelnemen in de klas. Het kind kan via het robotje 360 graden rondkijken, een arm opsteken en meepraten, en – luisteren in de klas.

“Ik kwam in aanraking met dit robotje tijdens een reis in Noorwegen”, vertelt de Bredase zorg- en onderwijswethouder Miriam Haagh. “Wat me trof was dat ze bij de ontwikkeling echt uit zijn gegaan van het kind zelf. Samen met het onderwijsveld in Breda hebben we daarom besloten om een vijftal robotjes aan te schaffen en er gewoon mee te gaan experimenteren.”

Het robotje is nu drie keer ingezet in uiteenlopende situaties. Een meisje met kanker kon buiten haar behandelingen om toch lessen blijven volgen, een prikkelgevoelige jongen heeft geleidelijk aan weer kunnen wennen in zijn klas en een jongen in een dagbehandelingssituatie werkt op dit moment aan een terugkeer in het speciaal onderwijs. Binnenkort volgt een inzet bij een kindje die een behandeling voor een eetstoornis gaat volgen in Limburg.

“Het is best even wennen”, zegt Nicole van Son, bestuurder van INOS, een onderwijskoepel met 28 scholen in Breda. ”Zowel voor de kinderen in de klas als voor het kind dat het robotje gebruikt. Maar na een dag is de nieuwigheid eraf en zie je dat het gewoon een heel mooi hulpmiddel is dat bijdraagt aan een veilig leerklimaat voor kinderen in een kwetsbare situatie. Zo kunnen ze toch aansluiting houden bij de stof en bij de groep.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden