Eerste passagiers mee met vliegende auto

Foto: Koolhoven & Partners

De PAL-V, de eerste vliegende auto ter wereld, zal binnenkort drie vluchten maken met passagiers vanaf Breda International Airport. Wie mee mag vliegen, wordt zaterdag 24 maart bepaald tijdens een speciaal evenement in het Utrechtse The Wall, het grote winkel- en belevingscentrum langs rijksweg A2.

Deze oer-Nederlandse vliegauto beleefde slechts twee weken geleden zijn wereldprimeur op de Autosalon van Genève en keert nu al terug naar het land waar hij is ontworpen en geproduceerd. Het vliegvoertuig is op 24 maart de hoofdattractie van een nieuw auto-evenement in The Wall; ‘The Wall of Cars’. Om het feestelijke karakter van de Nederlandse première van de PAL-V te onderstrepen, geeft The Wall drie unieke vluchten in de vliegende auto weg. Iedereen die zaterdag een flyer invult, maakt kans op één van de drie rondvluchten in de opmerkelijke auto.

The Wall is de eerste plek in Nederland waar de PAL-V voor iedereen te zien is. Volgens Barbara Ploeger van The Wall past dit perfect bij de ambities van deze bijzondere locatie: “Wij willen met onze events bezoekers een unieke ervaring geven, iets dat ze nergens anders kunnen beleven. De PAL-V is een geweldig innovatief concept en dit sluit naadloos aan bij onze wensen.”

Breda International Airport, gelegen pal naast de A58, is het meest toonaangevende general aviation vliegveld van de Benelux. Het vliegveld wordt voor allerlei doeleinden gebruikt zoals zakenvluchten, rondvluchten en (proef)lessen.  “Dankzij de uitstekende kwaliteit en zichtbaarheid van het vliegveld en de goede bereikbaarheid is het de perfecte springplank voor initiatieven als PAL-V”, aldus directeur Stef Have.

Al jaren is het de heilige graal waar het gaat om mobiliteit: een auto die niet alleen kan rijden, maar waarmee je je ook door de lucht kan verplaatsen. De Nederlander Robert Dingemanse startte in 2007 met de ontwikkeling van de PAL-V, dat staat voor Personal Air Land Vehicle. Na tien jaar voorbereiding is het definitieve ontwerp, de PAL-V Liberty Pioneer, klaar om in de verkoop te gaan. Het rijdende vliegtuig is nu klaar voor productie, het wachten is alleen nog op certificering door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het vervoermiddel wordt in een oplage van 90 stuks gebouwd en gaat €499.000 kosten. Daarvoor krijgt de chauffeur/piloot een tweepersoons voer- en vliegtuig ter grootte van een Volkswagen Golf dat op de weg 160 km/u kan halen en in de lucht 180 km/u. Het ombouwen van auto naar vliegtuig duurt ongeveer vijf minuten. Voor het besturen van de PAL-V is een regulier rijbewijs B nodig, om het toestel te vliegen dient de piloot over een vliegbrevet te beschikken. De eerste geïnteresseerden hebben zich al gemeld.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden