Buddy to Buddy wint Appeltje van Oranje

Foto: Buddy to Buddy

Dinsdag bracht het Oranje Fonds tijdens een verrassingsbezoek het nieuws dat Stichting Buddy to Buddy de felbegeerde prijs, het ‘Appeltje van Oranje’ 2018 heeft gewonnen. Deze prijs wordt ook wel de Oscar onder sociale initiatieven genoemd. Buddy to Buddy koppelde onder andere in Breda oude en nieuwe Nederlanders aan elkaar. 

Buddy to Buddy ontvangt deze prijs omdat zij  vluchtelingen aan Nederlanders koppelen op basis van gemeenschappelijke interesses en gelijkwaardigheid. Hierdoor doorbreken ze het sociaal isolement van vluchtelingen en vergroten de betrokkenheid van Nederlanders.

Buddy to Buddy koppelde in Breda en Zutphen al 950 oude en nieuwe Nederlanders aan elkaar en binnenkort start ook in Utrecht het eerste buddy-project. In Breda was dat op initiatief van Hannah Wiersinga en Anne van Engelen. Buddy to Buddy is heel blij met deze enorme waardering voor al die mensen die zich via Buddy to Buddy openstellen om de (nog) onbekende ander te ontmoeten en te verwelkom in hun stad.

Buddy to Buddy legt eerste contact

Het blijkt heel moeilijk voor vluchtelingen om contact te maken met Nederlanders. 95% van hen geeft aan graag meer Nederlanders te willen ontmoeten maar dat het niet vanzelfsprekend lukt om contact te maken. Tegelijkertijd zijn er heel veel Nederlanders die nieuwsgierig zijn en aangeven van betekenis te willen zijn voor de nieuwkomers in hun stad. Buddy to Buddy brengt deze mensen bij elkaar middels een traject van 4 maanden waarin de koppels elkaar leren kennen. De eerste keer dat koppels elkaar ontmoeten is tijdens een feestelijk matchingsdiner waarbij oorspronkelijke gerechten door nieuwkomers worden bereid en binnen de kortste keren ontstaat een smeltkroes van nieuwsgierige mensen die elkaar voor het eerst ontmoeten.

“Buddy to Buddy brengt het samen, wat zijn we trots!”

Buddy to Buddy ondersteunt het buddyschap middels gezamenlijk eten, intervisies en allerlei leuke activiteiten. Op vele manieren slaat zij bruggen tussen mensen die elkaar anders nooit zouden ontmoeten. Eén persoon kan vaak de link naar de samenleving en kan daarmee heel waardevol zijn in de ontdekkingstocht naar een nieuw bestaan.

Meeste Publieksstemmen

Nadat in januari bekend werd dat Buddy to Buddy kanshebber was voor een Appeltje van Oranje 2018, startte een tiendaagse stemrace. Deze spannende ronde resulteerde in maar liefst 5.059 stemmen, waardoor Buddy to Buddy de meeste publieksstemmen binnenhaalde. Uiteindelijk bleven er 12 genomineerden over die dinsdag na een lange tijd vol spanning op de hoogte werden gebracht van het definitieve juryberaad. Vol blijdschap & dankbaarheid zal Buddy to Buddy in juni deze prachtige prijs in ontvangst nemen.

Over de Appeltjes van Oranje 2018:

Het Oranje Fonds reikt de Appeltjes van Oranje jaarlijks uit aan organisaties die een groot verschil maken voor mensen in onze samenleving. Dit jaar staat de prijs in het teken van ‘Jong en Sociaal Ondernemend’. Daarmee gaan de Appeltjes van 2018 naar mensen onder de 35 jaar die een maatschappelijke impact maken door zich in te zetten voor een mooie samenleving.

De prijs bestaat uit een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van € 15.000,- en wordt uitgereikt door Koningin Maxima op 6 juni 2018 op het Paleis Noordeinde.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden