Winford Breda is de hoogst scorende basisschool

Foto: Winford Breda

Basisschool Winford Breda wordt door ouders beloond met het hoogste rapportcijfer van Nederland: een 9,4. Gemiddeld scoren Nederlandse basisscholen een 7,6. Dat blijkt uit de Bestuursrapportage Oudertevredenheidspeiling 2019, uitgevoerd door onderzoek- en adviesbureau Scholen met Succes.

Ook voor het onderzoek van de Onderwijsinspectie over afgelopen schooljaar slaagde Winford Breda met vlag en wimpel. Succes smaakt naar meer en daarom werd eind 2018 aangekondigd dat deze zomer de Winford Academy voor voortgezet onderwijs van start gaat, aan het Bredase Stationsplein. Het loopt inmiddels storm bij de inschrijvingen. Leerlingen en leraren komen uit alle uithoeken van het land, van Rotterdam tot Badhoevedorp. Op 12 vacatures hebben zich tot nu toe 264 sollicitanten gemeld.

Volgens plan VO-raad

Initiatiefnemer van beide Bredase Winford-scholen is het ondernemersechtpaar Van Koeveringe. Kees van der Wouw is als onderwijsdeskundige nauw bij de Bredase initiatieven betrokken. “Breda loopt voorop in alle onderwijsontwikkelingen in de 21e eeuw”, licht Van der Wouw toe. “De VO-raad heeft duidelijk gemaakt welke vernieuwingen zij willen doorvoeren in het onderwijs. We gaan de onderwijsplannen zoals Paul Rosenmöller deze als voorzitter van de raad heeft voorgesteld als een van de eerste scholen in Nederland in de praktijk brengen.”

De plannen van de VO-raad zijn voor Winford door een onderwijsdeskundige doorvertaald naar nieuwe didactische methodieken. Van der Wouw: “Wij staan helemaal achter de ideeën van de VO-raad, zoals flexibele leerroutes en een maatwerkdiploma, met bijvoorbeeld wiskunde op havo-niveau en Frans op vwo-niveau. Voor de meeste scholen zijn die plannen lastig door te vertalen naar de praktijk. Doordat wij vanaf nul beginnen én doordat we kleine klassen hebben, kunnen we die thema’s waar de VO-raad zo’n grote waarde aan hecht vanaf moment één doorvoeren in de Winford Academy.”

264 sollicitanten Winford Academy

Kenmerkend voor de Winford-methode zijn de kleine klassen en het maatwerk dat wordt geboden. Na de bekendmaking van de opening van Winford Academy, gevestigd aan het Stationsplein 2 te Breda, stroomt het aantal aanmeldingen binnen. Van der Wouw: “Inmiddels melden leerlingen vanuit alle windstreken zich aan. We hebben zelfs aanmeldingen uit Badhoevedorp en Utrecht. Dat klinkt ver, maar er zitten genoeg kinderen iedere ochtend een uur op de fiets. Als je vanuit Utrecht komt zit je een uurtje in de trein naar Breda en wandel je zo vanuit het station de school binnen.”

Ook onder docenten is de school en zijn methoden populair: maar liefst 264 docenten schreven een sollicitatiebrief. Van der Wouw: “Docenten verdienen hier geen cent meer dan elders. We merken dat de sollicitanten behoefte hebben terug te keren naar hun core business: lesgeven, met zo min mogelijk bureaucratie. Dat kan hier, dus dat verklaart de populariteit. Leerlingen moeten zo veel mogelijk dagen dezelfde docent hebben die hen begeleidt.” Ook docenten blijken bereid ervoor te reizen. “We hebben kandidaten uit Eindhoven en Rotterdam.”

Landelijke uitrol

Als de Winford Academy net als de basisschool van Winford in Breda het komend schooljaar een groot succes blijkt, wil landelijk directeur van Winford Marc Peters het voortgezet onderwijs op alle acht Winfordscholen in Nederland implementeren. “Vervolgens gaan we kijken hoe we deze vorm van voortgezet onderwijs verder over Nederland kunnen uitrollen”, aldus Peters. “Ook particuliere opleidingen op mbo- en hbo-niveau zijn onderontwikkeld in Nederland. Het ligt in de lijn der verwachting dat we ook daar in de toekomst verandering in gaan brengen.”

Over Winford Academy Breda

Winford Academy Breda, een initiatief van de familie Van Koeveringe, is een particuliere school die vmbo, havo en vwo aanbiedt en zich kenmerkt door maatwerk en kleinschaligheid. Er is een tweejarige brugklas, waardoor leerlingen pas in het tweede jaar een opleidingsniveau hoeven te kiezen. Kinderen gaan naar school van half negen tot vijf en krijgen geen huiswerk mee. Winford richt zich op alle kinderen die gebaat zijn bij veel persoonlijke aandacht. Door bijzondere, hoogwaardige onderwijsvorm komen bijvoorbeeld ook kinderen met dyslexie, ADD of hoogbegaafdheid goed terecht. Kijk voor meer informatie op www.winfordacademy.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen