Nederlandse Krijgsmacht bereidt zich op voor internationale roeiwedstrijd

Breda, KMA, dinsdag 14 mei 2019
Team roeien van de KMA in Breda
Breda, KMA, dinsdag 14 mei 2019 Team roeien van de KMA in Breda
Foto: KMA

Aankomende zomer vindt de Henley Regatta  King’s Cup plaats. Exact honderd jaar geleden, in 1919, werd na de Eerste Wereldoorlog besloten om de jaarlijkse Henley
Regatta niet te roeien.

Dit vanwege het gebrek aan roeiers, omdat zij in de loopgraven waren gestorven of gewond waren geraakt. Wel werd een speciale editie geroeid – de zogenoemde King’s Cup – door zes ploegen van de krijgsmachten die toen in Engeland aanwezig waren: Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw Zeeland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Honderd jaar na dato vindt er wederom een King’s Cup in Engeland plaats. En ook de Nederlandse krijgsmacht heeft zich gecommitteerd aan deelname dit jaar.

Academy ploeg

De Henly Regatta is een groot sociaal event in Engeland, waar duizenden mensen op af komen en waar de beste roeiers van de wereld op een bijzonder parcours tegen elkaar racen. De Nederlandse krijgsmacht vaardigt een zogenoemde Academy-ploeg uit, met de beste roeiers van de officiersopleiding (KMA en KIM) of Defensity College, en bestaat dus uit adelborsten, cadetten en werkstudenten van Defensie. De Henley Regatta King’s Cup vindt plaats op de Theems (2112m) in Engeland van 3 tot en
met 7 juli.

Unicum

Tevens vraagt de organisatie aandacht voor de rol van de vrouw in de krijgsmacht. Een randvoorwaarde is dat er gemixte teams met minimaal twee vrouwen deelnemen aan het evenement, een unicum in formele roeiwedstrijden. In de Nederlandse roeiploeg van in totaal tien roeiers, inclusief twee reserveroeiers, nemen drie vrouwen deel. Daarnaast wordt de roeiploeg gestuurd door een vrouw en heeft het team een vrouwelijke hoofdcoach, Tess Horlings: “Ontzettend leerzaam en leuk om aan het roer staan van dit ambiteuze project. Als hoofdcoach is het mijn doel om onze ploeg optimaal voorbereid aan de start te hebben liggen. Naast het coachen zelf, houd ik me bezig met de progressie van de roeiers, trainingsschema’s, de technische lijn en de coördinatie met de andere coaches”.

Training in o.a. Breda

Trainen doen de roeiers overal in het land. Gezamenlijk trainen ze vooral in Breda en Den Helder, waar de botenhuizen liggen met roeimateriaal van Defensie. Ook nemen ze ter voorbereiding deel aan een aantal nationale en internationale roeiwedstrijden, zoals in Dublin of op de Bosbaan in Amsterdam, de Varsity op het Amsterdam-Rijnkanaal en op de Willem Alexanderbaan tijdens de Damen Regatta.

Team roeien van de KMA in Breda

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen