Waarschuwing voor valse biljetten van 100 euro

Foto: CC0/Public Domain

De regionale politie waarschuwt voor valse briefjes van 100 euro. Als u niet zeker weet of een biljet echt is, accepteer het dan niet.

Met regelmaat komen er burgers en ondernemers aangifte doen van valse 100,- euro biljetten. Dit blijken voor zover bekend altijd de nieuwe 100,- euro biljetten te betreffen die sinds enkele maanden in omloop zijn.

De scanners die onder andere door winkeliers gebruikt worden om valse biljetten te herkennen, herkennen deze biljetten niet als falsificaten indien de laatste update niet op deze scanners geïnstalleerd staat.

Waar kunt u naar toe met een verdacht biljet?

Weet u van wie of waar u het biljet heeft ontvangen, doe dan aangifte bij de politie. Is deze informatie niet bekend, ga dan naar uw bank of stuur het biljet op naar DNB ( De Nederlandsche Bank ). Bij DNB wordt het biljet onderzocht.

Heeft u één of meerdere biljetten van 100,- euro in uw bezit en wilt u weten of het geen vals biljet is? U kunt dit handmatig op de volgende manier bekijken aan de hand van de echtheidskenmerken:

– Voel de voorkant van het biljet. Vooral de lijntjes aan de linker- en rechterrand zijn goed voelbaar.
– Houd het biljet tegen het licht. In het watermerk verschijnen prinses Europa en het getal 100. Het getal licht sterker op. Op een donkere ondergrond wordt het watermerk, en vooral het getal, donkerder.
– Kantel het biljet en zie in het groene glanzende getal 100 een lichtbaan op-en-neer bewegen.
– Kantel het biljet en zie de verschillende kleureffecten bij het getal 100 en rond het gebouwtje. Houd het biljet tegen het licht. In het hologram komt in een raampje prinses Europa tevoorschijn. Zie ook het effect bij de omschrijving van het watermerk.

DNB heeft ook een app ontwikkeld waarmee u uw smartphone als scanner van bankbiljetten kan gebruiken. Hiervoor dient u met uw smartphone de volgende app te installeren:

Als u niet zeker weet of een biljet echt is, accepteer het dan niet. Een vals biljet is niets waard. Heeft u het wel geaccepteerd, geef het dan niet expres weer uit. Dit is strafbaar!

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0