De gemeente Breda is in samenwerking met politie, bedrijfsleven en de Avans Hogeschool het project Digitale Buurtambassadeur gestart. Dit project gaat Bredase bewoners opleiden tot buurtambassadeur Cybercrime.
Het is de bedoeling dat zij hun kennis verder in hun wijk of buurt delen en zo meer mensen weerbaar maken op het internet. Dertig 30 enthousiastelingen hebben zich aangemeld om actief te worden als vrijwilliger.
Criminaliteitscijfers in Nederland laten zien we dat de traditionele criminaliteit (woninginbraken, overvallen, straatroven etc.) flink afneemt. Tegelijkertijd neemt digitale criminaliteit (ofwel, Cybercrime) enorm toe. De Nederlandse economie leidt jaarlijks zo’n 10 miljard schade door Cybercrime. Uit cijfers blijkt dat en dit bedrag neemt ieder jaar verder toe. En dat zijn alleen nog maar gevallen die gemeld worden.
Wethouder Greetje Bos: ‘We geloven in de kracht van onze inwoners. Cybercrime is een reëel en steeds groeiend probleem. We slaan de handen ineen om dat het hoofd te bieden. Het is heel mooi dat het actieve buurtpreventienetwerk in Breda samen met ons met deze uitdaging aan de gang gaat. Op een praktische en daadkrachtige manier. De nieuwe ambassadeurs zullen straks voorbeeld en vraagbaak zijn voor heel veel meer mensen in hun buurten. En zo dragen we allemaal samen weer een steentje bij aan onze collectieve veiligheid.
Betrokken buurtbewoners worden opgeleid om als aanspreekpunt of vraagbaak te dienen voor de buurtgenoten op het gebied van Cybercrime. Op deze manier willen de partners samen Cybercrime bespreekbaar maken en uit de onbekendheid halen. Daarnaast is de buurtambassadeur een schakel tussen gemeente, politie en bewoners en kunnen zij zo bijdragen aan de digitale weerbaarheid van hun buurtgenoten. Vanaf september starten vier bijeenkomsten om de buurtambassadeurs te leren kennen en te trainen. Zij worden dan opgeleid tot het officiële certificaat Digitale Buurtambassadeur. De eerste training is geweest op woensdagavond 11 september.