Gerechtsgebouw Breda opent haar deuren voor de kinderen van Petje af

Foto: Jack Janssen fotografie

Op zondag 29 september opent het gerechtsgebouw Breda haar deuren voor Petje af, een charitatieve instelling die kinderen buiten schooltijd nieuwe ervaringen op laat doen en in contact brengt met inspirerende rolmodellen.

Tijdens dit bijzondere bezoek krijgen de kinderen niet alleen een rondleiding door het gebouw, maar bezoeken ze ook de daar gevestigde rechtbank Zeeland-West-Brabant, het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant en de Raad voor de Kinderbescherming, en maken ze kennis met de vele verschillende beroepen die daar vertegenwoordigd zijn.

Bijna 80 kinderen van de Petje af-vestigingen in Breda, Dordrecht en Oisterwijk hebben onlangs te horen gekregen dat zij op zondag 29 september een exclusieve rondleiding krijgen door het gerechtsgebouw van Breda. Tijdens hun bezoek maken ze kennis met de verschillende beroepsgroepen die binnen het gerechtsgebouw vertegenwoordigd zijn en de activiteiten die er plaatsvinden. Het bezoek maakt deel uit van het praktijkgerichte lesprogramma van Stichting Petje af, dat hiermee de wereld van deze kinderen wil vergroten, zodat ze zich bewust worden van hun talenten en mogelijkheden voor de toekomst.

Beveiliging

Tijdens de rondleiding worden de kinderen onder andere meegenomen in de werkzaamheden van de rechtbank, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming. Daarbij brengen ze ook een bezoek aan een van de speelkamers van de Raad voor de Kinderbescherming, die speciaal zijn ingericht voor het observeren van kinderen. Om de rondleiding door het toch al indrukwekkende gerechtsgebouw helemaal compleet te maken, gaan de Petje af-kinderen ook door de veiligheidscontrole om een idee te krijgen van wat er komt kijken bij de beveiliging van het gerechtsgebouw.

Rechtszaak naspelen

Echter, hoogtepunt van het bezoek vormt ongetwijfeld het naspelen van een heuse rechtszaak. Hierbij krijgen de kinderen de kans om zelf de rollen te vervullen van alle vertegenwoordigers tijdens een rechtszaak: van bode tot rechter en van advocaat tot officier van justitie. Tenslotte krijgen alle kinderen de mogelijkheid om in toga op de foto te gaan, als mooi aandenken aan een bijzondere, maar zeker ook leerzame dag. Nol Vermolen, president van de rechtbank Zeeland-West-Brabant: “Wij zetten onze deuren open voor de kinderen van Petje af, omdat we het belangrijk vinden om de buitenwereld letterlijk en figuurlijk naar binnen te halen. Vooral voor deze kinderen, die door omstandigheden minder kansen hebben gekregen om te ontdekken welke capaciteiten ze hebben en wat ze daar later allemaal mee kunnen doen. Samen met onze ketenpartners, de Raad voor de Kinderbescherming en het Openbaar Ministerie Zeeland-West Brabant, hebben we een speciaal programma voor ze opgesteld waarin ze van alles leren over het gerechtsgebouw en het werken daar. We hopen hen zo te inspireren om op zoek te gaan naar hun eigen talenten en te werken aan hun toekomstdroom.”

Over Petje af

Ondanks dat Nederland een ontwikkeld land is, zijn gelijke kansen om talenten te ontdekken en te ontwikkelen helaas niet vanzelfsprekend. Stichting Petje af is er al jaren van overtuigd dat de plek waar de wieg heeft gestaan nooit de kansen in de toekomst mag bepalen. Door middel van een inspirerend praktijkprogramma ontdekken kinderen van 10-14 jaar bij Petje af in 30 zondagen per jaar de wereld: ze komen in aanraking met verschillende rolmodellen en beroepen, gaan op excursie en doen activiteiten gerelateerd aan kunst, cultuur en gezond gedrag. De kinderen worden zich zo bewust van hun talenten en mogelijkheden, ontwikkelen een positief zelfbeeld en worden gemotiveerd om te bouwen aan een kansrijke toekomst. Petje af heeft inmiddels 28 groepen verspreid over heel Nederland en de ambitie om overal waar nodig is het Petje af-programma aan te bieden.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden