Poolse President Andrzej Duda en Koning Willem-Alexander naar Breda

Foto: Gemeente Breda

Op dinsdagmiddag 29 oktober viert Breda 75 jaar vrijheid in het bijzijn van Koning Willem-Alexander en de Poolse President Andrzej Duda.

Het officiële programma start met een bezoek aan het Pools Militair Ereveld aan de Ettensebaan en het graf van generaal Stanislaw Maczek, gevolgd door een ontmoeting met leerlingen van diverse onderwijsinstellingen bij De Rooi Pannen. Afsluiting van het programma is een vrijheidstocht met oud-strijders en historische voertuigen die een route rond het historische stadshart van Breda rijden. De feestelijke aankomst op de Grote Markt is het sluitstuk van de tocht. Daarbij zijn zowel Koning Willem-Alexander, President Duda en gastheer burgemeester Depla aanwezig. Iedereen is van harte welkom het feest op de Grote Markt mee te vieren.

Als eerbetoon aan de Poolse bevrijders start het officiële bezoek om 15.30 uur bij het Pools Militair Ereveld. Nabij het Maczek Memorial in aanbouw wordt in klein gezelschap en op gepaste wijze stilgestaan bij de Poolse gevallenen. Daarna bezoekt het gezelschap De Rooi Pannen, MBO-opleiding voor horeca en toerisme. Studenten van verschillende Bredase opleidingen vertellen hoe hun kijk is op vrede en vrijheid, en hoe zij daar zelf aan kunnen bijdragen.

Het bezoek van Koning Willem-Alexander en President Duda eindigt ruim een uur later op de Grote Markt, waar het feest rondom de vrijheidstocht in volle gang is. Een viering in het teken van vrede en vrijheid met muziek, zang en dans.

Vrijheidstocht met oud-strijders en historische voertuigen

Dinsdagmiddag is er een vrijheidstocht met oud-strijders en militaire voertuigen en aansluitend groot feest op de Grote Markt.
Route deel A:
De oude voertuigen komen vanuit Gilze Rijen (vertrek 14.45 uur) en gaan via de Tilburgseweg en de Heerbaan, Verlengde Poolse weg, Poolseweg, Generaal Maczekstraat, Wilhelminapark, Wilhelminasingel, Nieuwe Ginnekenstraat, Van Coothplein, Ginnekenstraat, Eindstraat en Ridderstraat de Grote Markt op.

Route deel B:
Lopende militairen en veteranen in jeeps vertrekken vanaf de KMA, uitgangzijde Spinola (16.00 uur) en gaan over de Hoge Brug naar Prinsenkade, Markendaalseweg, Karnemelkstraat. In de Eindstraat ritsen de lopende militairen met de voertuigen van (deel A) en gaan gezamenlijk via de Ridderstraat de Grote Markt op. De aankomst op de Grote Markt is om ca. 17.00 uur.

Vieren van 75 jaar vrijheid

Burgemeester Paul Depla: “Op 29 oktober, net als in 1944, vieren we met onze stad de vrijheid. Het is een grote eer dat zowel onze Koning als de Poolse President hierbij aanwezig zijn. Breda koestert de langdurige verbintenis die onze stad met de Polen heeft. Vanaf 16.00 uur is het publiek van harte welkom voor de feestelijke finale op de Grote Markt, dus Bredanaars feest met ons mee op 29 oktober.”

Op 29 oktober 1944 werd Breda bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw Maczek. Een dag later ontving generaal Maczek hiervoor uit handen van burgemeester Van Slobbe voor zijn hele divisie het Bredase ereburgerschap. In Breda zijn verschillende monumenten te vinden die de herinnering aan de bevrijding door de Polen levend houden, zoals het monument in het Wilhelminapark. De buitgemaakte Duitse Panther-tank die de Polen aan de stad schonken, staat aan de andere kant van het park. En op het militaire ereveld aan de Ettensebaan ligt, naast ruim 160 gesneuvelde Polen, ook het graf van Stanislaw Maczek. Het in aanbouw zijnde Maczek Memorial aan de Ettensebaan is bedoeld als erkenning voor de Poolse strijders en wordt ook het nieuwe onderkomen voor het Generaal Maczek Museum. Niet alleen op 29 oktober, maar de hele maand oktober staat Breda stil bij de langdurige verbintenis met haar bevrijders. Dit gevarieerde programma voor alle leeftijden is door Bredanaars samengesteld en wordt door ook door hen zelf georganiseerd.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden