Minister Van Rijn kijkt naar aanvullende maatregelen sportscholen | RIVM meldt 52 nieuwe coronapatiënten

Foto: Pixabay / Pete Linforth

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 52 nieuwe meldingen binnengekregen over overleden coronapatiënten. In totaal staat het officiële dodental van de corona-epidemie in Nederland nu op 5562. Van deze mensen staat vast dat ze waren besmet het het virus.

Het werkelijke aantal overledenen is hoger, want mensen die symptomen hebben worden lang niet altijd getest. Het aantal meldingen staat ook niet gelijk aan het aantal overledenen in de laatste 24 uur: soms geven GGD’en sterfgevallen pas enkele dagen later door.

In Nederlandse ziekenhuizen zijn 52 nieuwe coronapatiënten opgenomen, becijferde het RIVM. In totaal hebben sinds het begin van de uitbraak 11.430 mensen in Nederlandse ziekenhuizen gelegen door het virus.

Zowel het aantal dagelijkse sterfgevallen als het aantal ziekenhuisopnames is van een veel kleinere orde van grootte dan op de piek van de pandemie, eind maart. Volgens de gegevens van het RIVM werden op 27 maart maar liefst 609 coronapatiënten opgenomen. Enkele dagen daarna, op 31 maart, stierven 175 mensen die waren besmet.

Veruit de meeste Nederlanders die aan het coronavirus zijn bezweken, waren ouder dan 70 jaar. Van de overledenen onder de 70 jaar leed 70 procent aan een ‘onderliggende aandoening’, zoals hart- en vaatziekten, diabetes of een chronische longziekte.

Aanvullende maatregelen sportscholen

Het kabinet is bereid te kijken naar extra maatregelen die de sportscholen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te verminderen. Dat zei minister Martin van Rijn (Medische Zorg en Sport) na een “goed gesprek” met vertegenwoordigers van de branche.

Volgens de huidige planning van het kabinet mogen sportscholen pas weer op 1 september hun deuren openen. Daarover is de sector bijzonder teleurgesteld.

Tijdens het video-overleg verklaarde de fitnessbranche NL Actief met extra stappen de risico’s te kunnen verminderen. Daarbij moet volgens de bewindsman gedacht worden aan bijvoorbeeld aanpassing van “de intensiteit van het sporten”, de hoeveelheid mensen die worden toegestaan in een sportschool en het aantal aanwezige apparaten.

Van Rijn verwacht de lijst met aanvullende maatregelen snel van de branche te ontvangen.”Het zal ergens deze week of volgende week al zijn.” Hij zal er dan naar kijken en advies over vragen aan het OMT, het deskundigenteam dat het kabinet over het coronavirus adviseert.

Wanneer hij de “heel belangrijke sector” dan meer duidelijkheid kan geven, kon Van Rijn niet zeggen. Maar het zal na 1 juni zijn, zei hij.

Vertegenwoordigers van de vechtsport, krachtsport en fitnessbranche stuurden het kabinet eind vorige week een brandbrief. Ze vrezen voor hun voortbestaan als ze nog drie maanden dicht moeten blijven.

Bron: ANP / Nieuws.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden