Toename aantal woninginbraken na coronadip

Foto: Pexels

Het aantal woninginbraken is de afgelopen weken flink toegenomen, na een eerdere dip vanwege de coronacrisis. Waar er in april en mei wekelijks ongeveer 350 keer werd ingebroken, was dit in de eerste twee weken van juni gestegen naar gemiddeld 450 keer per week, bevestigt een woordvoerder van de korpsleiding van de politie na berichtgeving in De Telegraaf.

In april werd er 1383 keer aangifte gedaan van woninginbraak, tegen 2760 keer een jaar eerder. In mei was dat 1353 keer, tegen 2700 in 2019. In juni wordt er normaal gesproken wekelijks zo’n 600 keer ingebroken. “Maar ik verwacht dat het alleen nog maar zal toenemen, zodat we eind juni mogelijk alweer boven de 2000 inbraken zitten”, zegt Projectleider woninginbraak bij de nationale politie Sybren van der Velden in de krant. “Dan keren we bijna terug op het normale niveau in juni van 2500.”

Van der Velden zegt dat de toename komt doordat mensen vanwege de versoepeling van de coronamaatregelen weer vaker naar hun werk gaan en er meer op uit trekken. “En inbrekers slaan natuurlijk vooral toe als er niemand thuis is.”

Verzekeraar Interpolis voorspelt dat het aantal inbraken over drie weken weer op het oude niveau is, als de trend doorzet. “De toename die we zien in het aantal inbraken loopt parallel aan de versoepelingen van het RIVM. We weten dat ‘van huis zijn’ een belangrijke voorspeller is voor het inbraakrisico”, aldus een woordvoerder. Ook is het aantal inbraken dat de afgelopen dagen gemeld is bij de politie een belangrijke graadmeter voor het inbraakrisico in een buurt. “We zien vaak dat er in een korte periode meerdere keren in een buurt wordt ingebroken, meestal zo’n vijf of zes keer in korte tijd.”

Voor wie na maanden van thuis zitten weer op pad gaat, heeft de verzekeraar een aantal tips. Zo kunnen mensen doen of ze thuis zijn door verlichting automatisch in en uit te laten schakelen door een timer. Buitenverlichting met een sensor bij de voor- of achterdeur is volgens Interpolis ook een goed idee. “Inbrekers werken namelijk niet graag in het zicht.” Ook wordt geadviseerd niet alle gordijnen en rolluiken potdicht te doen en eens het hang- en sluitwerk te controleren. “Goede sloten houden inbrekers buiten. Draai natuurlijk de deur goed op slot als je vertrekt”, aldus de verzekeraar.

Bron: ANP / Nieuws.nl

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden