Helft van de Bredanaars viert de vakantie thuis of in Nederland

Foto: Pexels (CC0-Public Domain)

Inmiddels is het alweer ruim een maand geleden dat een aantal versoepelingen binnen de maatregelen rondom het coronavirus ons leven weer wat ‘normaler’ hebben laten worden. We mogen het terras weer op, naar musea en bioscopen, sporten is weer toegestaan en de scholen zijn weer open.

De regels; ‘houd 1,5 meter afstand’, ‘vermijd drukte’ en ‘was je handen’ gelden echter nog steeds.

Corona-inwonerspeiling

Om zicht te krijgen op hoe de huidige situatie ervaren wordt in Breda, werden inwoners via de corona-inwonerspeiling voor de vierde maal gevraagd hoe het met hen gaat en wat zij doen met de adviezen en maatregelen. Deze vragenlijst werd door ruim 2000 inwoners ingevuld. Opvallend in de resultaten; Bredanaars zijn gemiddeld genomen steeds wat positiever over hun leven in vergelijking met het begin van de coronacrisis; bijna de helft van de respondenten gaat vanwege de coronasituatie niet of in Nederland op vakantie en het aantal inwoners dat thuiswerkt wordt steeds kleiner.

De Bredanaars zijn gemiddeld genomen steeds wat positiever over hun leven vergeleken met het begin van de coronacrisis: in de vierde peiling geeft 94% van hen een voldoende (6 of hoger) aan hun leven. Eind maart was dit 83%. In die vierde peiling is gevraagd naar de vakantieplannen voor de zomer en in hoeverre de coronasituatie invloed heeft op deze plannen. 24% van de respondenten blijft thuis en gaat dit jaar niet op vakantie door het coronavirus. 22% van hen gaat vanwege de coronasituatie in Nederland op vakantie. 16% van de Bredanaars brengt zoals gepland (een deel van) de zomermaanden door in het buitenland. 16% gaat niet op vakantie deze zomer en was dit ook al van plan voor de coronasituatie en 12% weet nog niet wat ze zullen doen met hun vakantie.

Het naleven van de adviezen

Over het algemeen worden de basis corona-adviezen van het Rijk nog door de overgrote meerderheid van de bewoners van Breda opgevolgd. 62%van de ondervraagden vindt de (versoepelde) maatregelen die ten tijde van de peiling (gestart op 16 juni) golden én de versoepelingen die destijds aangekondigd waren goed. Bij alle maatregelen is wel een lichte afname te zien in het percentage inwoners dat ze naleeft. Vooral bij het advies om zoveel mogelijk thuis te werken is een sterke daling zichtbaar in het aantal personen dat dit opvolgt: 78% van de Bredanaars geeft in juni aan zoveel mogelijk thuis te werken waar dat in maart nog 94% was.

Bij de versoepelingen bij onder andere de basisscholen, buitensporten, zwembaden en de bibliotheek, worden volgens de respondenten het vaakst de adviezen (zeer) goed opgevolgd. Volgens hen worden de adviezen in mindere mate opgevolgd bij de horeca, bioscopen en musea. De groep die vindt dat te veel mensen in Breda zich in het algemeen niet houden aan de op dat moment geldende adviezen is iets toegenomen: van ongeveer 50% in de 3 eerste peilingen naar 56% in juni.

Aanspreken op het gedrag

Wanneer men ziet dat de adviezen niet worden opgevolgd en het daarmee niet mee eens is, geeft 41% van de ondervraagden aan dat ze er iets van zeggen tegen de betrokkene(n) zelf. Een iets kleinere groep (38%) zegt er niets van en 32% zegt niets omdat ze er begrip voor hebben. Een groep van 4% meldt het bij bedrijfsleider/personeel/beveiliger van desbetreffende locatie, 1% doet een melding bij de politie en 1% bij de gemeente. 15% van de respondenten geeft aan dat er niet voldoende handhaving is in drukke winkelgebieden/straten. Verder vindt men vooral dat er onvoldoende wordt gehandhaafd bij de winkels/bouwmarkten richting bezoekers én richting ondernemer en richting horecabezoekers.

  • De rapportages van de resultaten van de inwonerspeilingen zijn terug te vinden op corona.breda.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden